Cetăţenii Republicii Moldova - indecişi, dezamăgiţi, neinformaţi (presa)

(VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2014

'Indecişi, dezamăgiţi şi neinformaţi', titrează joi ziarul 'Adevărul', cu referire la datele unui nou sondaj de opinie ce arată că cetăţenii Republicii Moldova sunt nehotărâţi în privinţa viitorului ţării lor: 44% vor în UE, iar alţi 40% - în Uniunea Vamală.

Circa 43% dintre moldoveni nu au auzit de Acordul de asociere, pe care Republica Moldova ar urma să-l semneze cu UE, iar peste 60% n-au auzit de Acordul de liber schimb. Analiştii explică nehotărârea moldovenilor prin divergenţele politice dintre guvern şi opoziţie. UE şi autorităţile de la Chişinău trebuie să informeze populaţia şi să acţioneze mai eficient la presiunile Rusiei, susţin experţii.

Pe de altă parte, 'Timpul' atrage atenţia că sondajul de miercuri a fost efectuat în perioada 19 octombrie - 7 noiembrie 2013, iar cele trei luni care au trecut de atunci nu au rămas neobservate în ceea ce priveşte relaţia externă a R.Moldova cu UE. Ziarul aminteşte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE, şi de propunerea Comisiei Europene de a liberaliza regimul de vize pentru moldoveni. De asemenea, UE va importa vin din R. Moldova în regim liberalizat, aminteşte 'Timpul'.

'Evenimentul Zilei' atrage atenţia că în Republica Moldova 10% dintre copiii care au acces la internet sunt expuşi abuzurilor sexuale. Publicaţia prezintă povestea unei minore de 14 ani, care, sătulă de sărăcie, a acceptat să devină prostituată, în urma sfaturilor unui tânăr pe care l-a cunoscut pe o reţea de socializare online. 'Numai intervenţia poliţiei a scos-o pe fată din ghearele sclaviei sexuale', potrivit ziarului citat.

'Aeroportul Internaţional Cahul se vinde la un preţ de nimic', anunţă 'Ziarul Naţional'. Potrivit publicaţiei, Consiliul raional Cahul este gata să vândă cu 3,5 milioane de lei (aproape 200.000 de euro) pachetul de acţiuni pe care-l deţine la Aeroportul Cahul. Deşi cele 100 de hectare de pământ şi imobilele pe care le are aeroportul sunt vândute la preţ de nimic, agenţii economici nu sunt interesaţi de ofertă. Specialiştii au ajuns la concluzia că Aeroportul Internaţional Cahul ar avea nevoie de investiţii de cel puţin 36 de milioane de euro pentru a deveni funcţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor