Iurie Leancă: Comuniştii - "principalul obstacol pe calea dezvoltării Republicii Moldova"

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă a criticat dur Partidul Comuniştilor (PCRM), numindu-l "principalul obstacol pe calea dezvoltării Republicii Moldova". Potrivit "Infotag", despre aceasta premierul a declarat joi, în cadrul primei şedinţe plenare din sesiunea primăvară-vară 2014 a parlamentului.

"Şi să nu vă miraţi stimaţi deputaţi ai PCRM că vă acord atâta atenţie de fiecare dată, dar chiar o meritaţi - sunteţi principalul obstacol în calea dezvoltării Republicii Moldova. Deci nu meritaţi doar atenţie, dar meritaţi şi cele mai mari eforturi pentru a fi ţinuţi la o distanţă cât mai mare de orice pârghie pe care aţi putea să o folosiţi, din nou, împotriva cetăţenilor din Republica Moldova", a declarat Leancă.

Criticând PCRM, politicianul a menţionat că "integritatea teritorială şi opţiunea europeană a Republicii Moldova sunt sub atacul unor forţe iresponsabile. Atac al unor oameni care se vor trezi într-o bună zi că şi-au trădat ţara, fără măcar să ştie când s-a întâmplat asta!", "Tactica lor este următoarea: să dezbine ţara, să răspândească falsuri şi să cheme populaţia la nesupunere civică. Ei îi fac pe vorbitorii de română şi rusă să se certe între ei sau montează populaţia găgăuză împotriva autorităţilor centrale. Din 1992, unitatea noastră este zdruncinată de conflictul din stânga râului Nistru. Şi iată că acum anumite forţe încearcă să se folosească de această durere naţională ca să creeze noi tensiuni şi noi provocări de securitate în regiune. Ba mai mult, se doreşte sfâşierea Moldovei în bucăţi! Acesta este viitorul pe care PCRM îl vrea pentru Moldova!", consideră premierul.

Potrivit spuselor sale, "ceea ce se urmăreşte este la fel de limpede ca şi metodele folosite - destabilizarea situaţiei din ţară, răsturnarea guvernului şi preluarea puterii cu orice preţ! Ce vor să facă ei cu puterea? Ce au făcut până în 2009! Asta este proiectul pe care ei îl propun cetăţenilor Moldovei, întoarcerea în trecut, în izolare şi represiune".

"Republica Moldova s-a maturizat. Ţara noastră nu mai este izolată, nu mai suntem singuri, iar cei care au încă naivitatea să îşi imagineze că pot să vândă ţara pe bucăţi sau că se pot juca cu sentimentele oamenilor din această ţară, vor primi răspunsul pe care îl merită în acest an electoral. Iată aceasta este provocarea principală pentru ţara noastră: să dăm la o parte toate elemente destabilizatoare şi să ne păzim viitorul!", a declarat Leancă.

Oficialul a subliniat că în acest an vom trăi două momente decisive pentru istoria Republicii Moldova: semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi alegerile parlamentare...

"Vom semna Acordul şi vom câştiga alegerile!", a spus Leancă, repetând această afirmaţie în limba rusă, "ca să înţeleagă toţi deputaţii opoziţiei".

Politicianul a relatat despre realizarea diverselor proiecte din domeniul infrastructurii, despre utilizarea banilor europeni pentru reabilitarea drumurilor, numind exemple concrete şi porţiuni de drum reparate.

"Conştientizăm că 2014 va fi un an foarte dificil pentru guvernare. Dar ne vom axa nu pe câştigarea alegerea alegerilor ci pe proiecte concrete în trei direcţii cheie: locuri de muncă, lupta cu corupţia şi integrarea europeană", a spus Leancă, menţionând măsurile, care urmează de întreprins în fiecare direcţie.

Discursul premierului a fost acompaniat cu aplauzele colegilor din Coaliţia de guvernare şi strigătele nemulţumite ale deputaţilor din opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe