Studiu KAS: Guvernul şi DNA, în topul vizibilităţii mass-media. Politicienii, rating negativ

Fundaţia Konrad Adenauer şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au prezentat miercuri o monitorizare a jurnalismului politic în România.
Conferintă de presă cu tema "Monitorizarea mass-media în 2015. Tendiţe în jurnalismul politic din România". În imagine Ioana Avadani, Gelu Trandafir, Cristian Spahr
Conferintă de presă cu tema "Monitorizarea mass-media în 2015. Tendiţe în jurnalismul politic din România". În imagine Ioana Avadani, Gelu Trandafir, Cristian Spahr (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Potrivit studiului, care analizează tendinţele relatărilor politice din patru ziare şi patru canale de televiziune, preşedintele Klaus Iohannis, Parlamentul şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au câştigat în vizibilitate în mass-media, în 2015 faţă de 2014.

Monitorizarea făcută de Institutul de cercetări ”Market Links” a vizat peste 19.000 de ştiri politice difuzate de Antena 1, Pro TV, Realitatea şi TVR 1, precum şi în ziarele Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.

Cel mai prezent în relatările de presă din România în perioada analizată a fost fostul premier Victor Ponta. El a fost amintit în 25% dintre ştirile politice, în scădere faţă de nivelul de 36%, înregistrat în 2014. În schimb, vizibilitatea preşedintelui Iohannis în media a crescut de la 14% în perioada anterioară, la 19% în 2015. Fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul PSD, Liviu Dragnea şi Elena Udrea ocupă următoarele locuri în ierarhia prezenţei în presă, dar ratingurile lor sunt predominant negative.

La nivel de instituţii, Parlamentul şi DNA s-au bucurat de o creştere a vizibilităţii în mass-media. ”Menţionarea frecventă a DNA în relatările politice se datorează acuzaţiilor de corupţie la adresa politicienilor, iar prezenţa Parlamentului are de-a face cu frecventele cereri de ridicare a imunităţii parlamentarilor”, a explicat Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

În clasamentul pentru 2015, Guvernul României este lider la expunerea media cu 20%, urmat de DNA cu 19%, care a înregistrat o creştere faţă de 12% în 2014. Parlamentul a crescut de la 7% în 2014 la 13% în 2015.

Directorul executiv al CJI consideră tonul predominant critic al jurnaliştilor faţă de politicienii români justificat. ”Există mai multe articole negative decât pozitive la adresa politicienilor de rang înalt, ceea ce ne semnalează că, în linii mari, mass-media îşi îndeplineşte rolul de câine de pază al democraţiei”, a precizat Avădani. Cele mai puţin critice materiale îl au ca subiect pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, iar cele mai critice pe Elena Udrea şi Traian Băsescu.

Ca o concluzie, Ioana Avădani a remarcat că actorii politici constituie în continuare subiecte de presă cărora li se dă mai multă importanţă decât instituţiilor, iar cei mai prezenţi în mass-media sunt liderii de partide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne