Ondine Gherguţ: ”Jurnalismul de investigaţie este sufocat de procese” (video)

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) şi Grupul de Dialog Social (GDS),au organizat dezbateri privind startea jurnalismului din România. l
Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) şi Grupul de Dialog Social (GDS),au organizat dezbateri privind startea jurnalismului din România. l (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

”Un jurnalism onest în România pauperă înseamnă nimic altceva decât apostolat. Mai sunt locuri în care poţi să scrii, dar numărul celor care scriu acolo este foarte restrâns tot din motive financiare. Iar jurnaliştii de investigaţie sunt sufocaţi de procese”, a afirmat Ondine Gherguţ, jurnalistă la România Liberă în cadrul unei dezbateri organizate de AZIR şi GDS cu titlul ”Ce mai înseamnă astăzi jurnalismul”.

Fostul realizator TV Doru Braia a declarat că jurnalismul de investigaţie nu există pentru că patronii de presă nu finanţează o investigaţie autentică. Mai mult, el a afirmat că Nicolae Ulieru, fost purtător de cuvânt al SRI pentru mulţi ani, a spus că ”absolut tot ce a apărut până acum în aşa numita presă de investigaţie din România a fost servit de noi”. În opinia sa, există şi procurori care servesc informaţii jurnaliştilor într-un fel sau altul, iar jurnalismul de investigaţie autentic ar trebui să însemne ca jurnaliştii să facă acelaşi lucru, cu acelaşi instrumentar, ca un serviciu de spionaj.

Ondine Gherguţ l-a contrazis însă, arătând că mai există destui jurnalişti în România care fac investigaţii adevărate. Ea a dat exemplu investigaţiile ei legate de jaful RAFO, ofiţerii SRI care furau de la rafinării care s-au concretizat în 13 condamnări definitive şi 13 dosare penale. ”După ce le-am publicat, le-am predat pe bază de proces verbal şi abia apoi s-au deschis anchete”, a explicat jurnalista.

Referitor la rolul de câine de pază al presei, ea a amintit şi de Marcel Sâmpetru, fost procuror general adjunct al României şi fost adjunct la serviciul secret al Ministerului de Interne, care a dat-o în judecată, ”a fost prins de DNA că este corupt, şi-a dat demisia din CSM ca să arate bine”. ”A început urmărirea penală şi eu pierd procesul pentru că faptele au fost dezincriminate de noul Cod Penal. Ce fel de câine de pază am fost eu care am avertizat societatea că domnul respectiv este suspectat că ar fi corupt?”, a întrebat retoric jurnalista.

Cătălin Tolontan, redactor-şef la Gazeta Sporturilor, a afirmat şi el că sunt extrem de puţine investigaţii care pornesc de la informaţii servite de autorităţi.

Întrebată cum se simte în legătură cu scandalul jurnalistului Robert Turcescu - ofiţer acoperit, ca şi coleg de breaslă, Gherguţ a răspuns - ca ”seniorul Corneliu Coposu printre politicieni ca Ion Iliescu”.

Referitor la falsele modele în presă, jurnalista de la ”România Liberă” a arătat că şi ”Dragoş Nedelcu era un jurnalist foarte bun în domeniul economic pe care-l apreciam, ca să aud acum că lua milioane de euro de la CFR şi este arestat preventiv pentru evaziune şi spălarea mai multor milioane de euro”.

În cadrul dezbaterii s-a mai discutat despre precaritatea condiţiei de jurnalist, despre vulnerabilitatea acestora în relaţie cu patronii şi despre modelul de business viciat după care funcţionează presa română mainstream.