Studiu: COVID-19 agravează problemele de inimă, inclusiv cele nedetectate
alte articole
Deşi rata mortalităţii bolii COVID-19 produsă de virusul Wuhan este mult mai mică decât cea prevăzută iniţial, îmbolnăvirea poate produce sechele serioase, pe durată necunoscută. Problemele sunt extrem de diverse, de la oboseală până la probleme respiratorii persistente sau pierderea gustului şi a mirosului.
Un nou studiu aduce, însă, veşti chiar mai proaste - adăugând la lista deja mare de sechele cunoscute până acum, leziunile sau problemele cardiace.
Rezultatul studiului arată că "persoanele în vârstă cu probleme cardiace preexistente sau cele cu afecţiuni cardiace care nu au fost diagnosticate sunt în grupul de risc".
Deşi ştim, încă din februarie, că virusul Wuhan era bănuit că determină - sau contribuie la - generarea de probleme cardiace, amploarea fenomenului a fost în mare parte necunoscută.
Luna trecută, preşedintele statului Burundi a murit în urma unui neaşteptat atac de cord la vârstă de 55 de ani, după ce a contractat virusul Wuhan.
Acum, un nou studiu a descoperit că mai mult de jumătate dintre pacienţii cu COVID-19 au cel puţin un tip de problema cardiacă, potrivit Newsweek.
Studiul, care a implicat 1.216 pacienţi - dintre care 813 au fost diagnosticaţi cu COVID-19, a relevat că 55% au avut anomalii - evidenţiate printr-o EKG făcută între 3 şi 20 aprilie.
Lucrarea, publicată în revista European Heart Journal - Cardiovascular Imaging, a avut o vârstă medie a subiecţilor de 62 de ani, 70% de sex masculin.
Şaizeci la sută dintre scanări au fost efectuate într-un cadru de îngrijire critică, cum ar fi o unitate ATI sau o cameră de urgenţă, restul fiind efectuate în condiţii generale, clinici de cardiologie, de respirologie sau secţii COVID-19. Aproximativ 54 la sută dintre pacienţi au făcut varianta COVID-19 severă.
Cei cu scanări anormale aveau mai multe şanse să fie mai în vârstă şi să aibă anumite probleme de inimă. Dar, după ce echipa a exclus pacienţii cu afecţiuni cardiace existente din analiza lor, proporţia rezultatelor scanărilor cu rezultate anormale şi a celor cu boli cardiace severe a fost similară. Acest lucru sugerează că problemele erau legate de COVID-19, au spus ei, arată Newsweek.
În aprilie, The Harvard Gazette a detaliat „modalităţile multiple” prin care virusul Wuhan poate provoca leziuni cardiace. Dar nu numai virusul Wuhan, ci şi banalul virus gripal obişnuit afectează inima:
În primul rând, persoanele cu boli cardiace preexistente prezintă un risc mai mare de complicaţii cardiovasculare şi respiratorii severe din cauza COVID-19. Cercetările au arătat că infecţia cu virusul gripal obişnuit reprezintă, de fapt, o ameninţare mai severă pentru persoanele cu boli de inimă decât pentru cele fără probleme cardiace. Cercetările arată, de asemenea, că atacul de cord poate fi de fapt cauzat de infecţii respiratorii, cum ar fi gripa.
În al doilea rând, persoanele cu afecţiuni cardiace nediagnosticate anterior pot prezenta simptome cardiace, demascate de infecţia virală. La persoanele cu blocaje ale vaselor inimii existente, infecţia, febra şi inflamaţia pot destabiliza plăci. Febra şi inflamaţia fac, de asemenea, sângele mai predispus la coagulare, în timp ce interferează şi cu capacitatea organismului de a dizolva cheaguri- conform Harvard Gazette.