Virusul Wuhan: numeroşi pacienţi devin pozitivi după externare - Reuters
focus
alte articole
Un număr alarmant de pacienţi infectaţi cu virus Wuhan, din China şi din întreaga lume, ajung să aibă teste pozitive după ce sunt „recuperaţi” şi externaţi din spital - boala reapărând săptămâni mai târziu în unele cazuri, potrivit Reuters.
Miercuri, guvernul local din Osaka, Japonia a dezvăluit că un ghid turistic, femeie, a primit un rezultat pozitiv după testele de coronavirus efectuate a doua oară - lucru care este confirmat de rapoarte ale medicilor chinezi care afirmau că pacienţi care au fost externaţi au avut din nou rezultate pozitive după retestare.
Comisia Naţională de Sănătate din China a declarat vineri că pacienţii reinfectaţi nu transmit boala altora.
Cele două teorii care încearcă să explice fenomenul sunt: COVID-19 este „bifazic” şi stă în stare latentă înainte de a reapărea, sau pacienţii nu reuşesc să genereze suficienţi anticorpi pentru a lupta cu o nouă infecţie.
În China, unele dintre primele cazuri de re-apariţie a infecţiei au fost puse pe seama problemelor apărute la testare.
Pe 21 februarie, un pacient externat în oraşul Chengdu din sud-vestul Chinei a fost readmis la 10 zile după ce a fost externat când un test consecutiv a ieşit pozitiv, conform Reuters.
Directorul adjunct al centrului de boli infecţioase de la Spitalul Chinei de Vest, Lei Xuezhong, a declarat pentru Cotidianul Poporului că spitalele foloseau probe prelevate din nas şi gât pentru a testa pacienţii, în timp ce noile teste găseau virusul în tractul respirator inferior.
Un studiu realizat de Journal of the American Medical Association, care a analizat patru cadre medicale infectate tratate la Wuhan a descoperit că este probabil ca unii pacienţi recuperaţi să rămână transportatori chiar şi după îndeplinirea criteriilor de externare
Allen Cheng, profesor de epidemiologie pentru boli infecţioase la Universitatea Monash din Melbourne, a spus că nu este clar dacă pacienţii au fost re-infectaţi sau au rămas „persistent pozitivi” după dispariţia simptomelor lor.
Song Tie, director adjunct al centrului local de control al bolilor din sudul Chinei, provincia Guangdong, a afirmat miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă, că 14% dintre pacienţii externaţi ai provinciei au avut rezultate pozitive la testările ulterioare şi au fost readmişi în spitale pentru observare.
Conform declaraţiilor sale, niciunul dintre aceşti pacienţi nu pare să fi infectat pe altcineva.
Între timp a fost observat primul câine purtător de virus Wuhan - având un „nivel scăzut” al virusului. Câinele aparţinea unui pacient din Hong Kong, rezultatul testării sale ieşind „slab pozitiv”.
De obicei, pacienţii dezvoltă anticorpi specifici care îi protejează de reinfectare, însă acest lucru nu pare să fie cazul cu un anumit procent de pacienţi cu coronavirus. Fenomenul este similar cu cel al infecţiilor de HIV.
"În majoritatea cazurilor, însă, deoarece corpul lor a dezvoltat un răspuns imunitar la prima infecţie, a doua infecţie este de obicei mai puţin severă", consideră Adam Kamradt-Scott, un specialist în boli infecţioase de la Universitatea din Sydney.
Alţi experţi au sugerat contrariul - şi anume că virusul îşi poate îmbunătăţi capacităţile în funcţie de anticorpi, ceea ce înseamnă că expunerea la virusuri ar putea face pacienţii mai expuşi riscului de infecţii consecutive, cu simptome mai grave.
Acest lucru confirmă un raport din Taiwan Times publicat în urmă cu câteva săptămâni care afirma că reinfecţia poate fi mai letală decât infecţia iniţială la unii pacienţi, provocând moartea subită din cauza insuficienţei cardiace în mai multe cazuri. Materiale video care arată oameni care cad brusc pe stradă, în China, şi mor, au împânzit internetul.