Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Locuri de vis din Ţara Moţilor - Partea a II-a

A. D.
03.05.2015

Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din România este reprezentată de zona Munţilor Apuseni, cu frumoase locuri încărcate de istorie şi tradiţie, cu peisaje care te înfioară de emoţie. Ţara Moţilor din munţii Apuseni este o regiune unde găsim români care trăiesc în sate situate la peste 1.400 de metri altitudine. Ei ştiu toate secretele sutelor de peşteri din zonă. Oamenii locului construiesc superbe case din lemn şi prepară mâncăruri care i-au fermecat pe turiştii străini care, nu de puţine ori, au trecut prin această zonă a ţării.

Peştera Scărişoara, Peştera Poarta lui Ionele, Peştera Focul Viu, Peştera Coiba Mare, Dealul cu Melci, Peştera Urşilor, Cascada Vîrciorog, Cascada Pătrăhăiţeşti, Cascada Pisoaia, Casa Memorială Horea, Casa Memorială Avram Iancu, Cheile Vălişoarei, Cheile Gălzii, Cheile Ordăncuşii şi Cheile Mîndruţului sunt doar câteva dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi dacă ajungeţi în Ţara Moţilor.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Detunata Golaşă şi Detunata Flocoasă (foto 1 şi 2)

Detunatele sunt nişte coloane de bazalt, de o uimitoare regularitate, asemănătoare unor orgi naturale uriaşe.

În Munţii Apuseni, există două Detunate, aflate la un kilometru şi jumătate una de altă. Detunatele sunt nişte coloane de bazalt, de o uimitoare regularitate, asemănătoare unor orgi naturale uriaşe, pe care le putem admira în Munţii Apuseni din Ţara Moţilor.

Unul dintre cele mai neobişnuite peisaje din Apuseni, Detunata Golaşă a fost declarată rezervaţie încă din 1936. Locaţia oferă o imagine spectaculoasă a intervenţiei naturii. Detunata Golaşă reprezintă iviri de bazalte, sub forma unor măguri vulcanice. Are la poale păduri de conifere şi o suprafaţă gigantică de bazalte prăbuşite.

Numele vine de la faptul că peisajul este într-adevăr “golaş”, iar peretele vestic este format din stive de bazalt, coloane cenuşiu-negricioase. De asemenea, prin desprinderea unor pietre pe grohotişul din apropiere şi vuietul vântului printre fragmentele de bazalt uriaşe produce un sunet asemănător tunetului.

Detunata Flocoasă îşi datorează numele pădurii dese de molid ce o acoperă.

Detunatele sunt marea atracţie turistică a regiunii. Cele două stânci: Detunata Golaşă (1168 m înălţime) cu puţină vegetaţie şi Detunata Flocoasă (1265 m înălţime) acoperită de vegetaţie, au forma unor cocoaşe situate în apropierea localităţii Bucium Şasa. Caracterul vertical al poziţiei lor face ca din apropiere să pară şi mai înalte iar odată urcat pe crestele lor să ţi se deschidă în faţa ochilor un orizont în care se desluşesc în depărtare profilurile Muntelui Găina, Muntelui Mare, Negrilesei, Vulcanului. Panorama e într-adevăr superbă.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Peştera cu cristale din mina Farcu (foto 3)

La numai 15 kilometri de Meziad se găseşte Peştera cu cristale din mina Farcu. Este singurul loc din ţară unde oricine poate să vadă, fără a avea cunoştinţe sau echipament de speologie, foarte frumoasele şi delicatele cristale de peşteră. Pe lângă micul muzeu minier amenajat în peşteră, turiştii pot să arunce o privire în avenul adânc de 90 de metri care se deschide chiar la marginea traseului subteran sau pot să parcurgă un circuit de suprafaţă care îi va purta până deasupra spectaculoaselor chei ale Văii Cuţilor.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Peştera Urşilor (foto 4)

Peştera situată în localitatea Chişcău, comuna Pietroasa, are o lungime de 1,5 kilometri. Totuşi, zona vizitabilă de către turişti măsoară 488 de metri, restul peşterii fiind rezervat cercetării ştiinţifice. Peştera este renumită datorită urmelor şi fosilelor de urs de cavernă, animal care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Tot aici au fost găsite fosile de capră neagră, ibex, leu şi hienă de peşteră. Pot fi admirate şi superbele formaţiuni de stalactite şi stalagmite, dintre care se remarcă cele numite Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Căsuţa Piticilor, Draperiile din Galeria Urşilor, Portalul, Pagodele şi Sfatul Bătrânilor. Tot timpul anului, temperatura din peşteră este de 10 grade.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Casa Memorială Avram Iancu (foto 5)

Muzeul Casa Memorială Avram Iancu se află în comuna Avram Iancu, în aceeaşi zonă în care puteţi vizita cascada Pisoaia şi Dealul cu melci şi există ca atare din anul 1924. Muzeul este adăpostit în casa construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu.

Este o casă tipic moţească, cu acoperiş ţuguiat şi terminat cu patru arcade semicirculare. Casa memorială cuprinde obiecte comemorative: fotografii, documente de familie, obiecte personale ale lui Avram Iancu, conducătorul Revoluţiei de la 1848 - 1849 din Transilvania. La demisol este amenajată o expoziţie etnografică ce cuprinde numeroase obiecte populare specifice zonei.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Izbucul Tauz (foto 6)

Izbucul Tauzului este un adevărat râu ce izvorăşte de sub Piatra Tauzului. Aici ies la lumină apele ce au intrat în subteran prin peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică.

Izbucul este cea mai adâncă peşteră scufundată din România şi este greu de explorat datorită pasajelor înguste şi adâncimii. Aici şi-a pierdut viaţa unul dintre exploratorii săi cei mai tenace - un scafandru experimentat din Polonia - speologul polonez Rafal Garski la 4 octombrie 2002.

Merită să mergeţi până la izbuc datorită peisajului superb. Urmând Valea Gârda seacă veţi întâlni o frumoasă cascadă iar apoi izbucul înconjurat pe 3 părţi de stânci, într-o pădurice de foioase, care dau locului un farmec sporit toamna.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Cheile Gălzii (foto 7)

Cheile Gălzii alcătuiesc o arie protejată de interes naţional (rezervaţie naturală de tip mixt), situată în judeţul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Galda de Jos.

Rezervaţia naturală se află în partea estică a Munţilor Trăscăului, la o altitudine cuprinsă între 350 şi 700 de m, pe cursul inferior al Văii Galdei, între satele Galda de Sus şi Poiana Galdei şi se întinde pe o suprafaţă de 3 ha.

Este un peisaj reprezentat de creste abrupte, turnuri, lapiezuri, nişe, poliţe sau grohotişuri, ce conferă locului un peisaj deosebit.

Flora este alcătuită din păduri de foioase (fag, stejar, mesteacăn, alun, frasin), iar la nivelul ierburilor sunt întâlnite specii floristice de pajişte şi stâncărie, printre care firuţa (Poa nemoralis) sau guşa porumbelului (Silene acaulis).

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Târgul de fete de de pe muntele Găina (foto 8)

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, se organizează, din vremuri străvechi, "Târgul de fete de la Găina". Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. Desfăşurarea târgului are loc la altitudinea de 1467 m într-o frumoasă poiană. Acolo se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor pentru a-şi schimba produsele. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucişările dintre rudele apropriate.

Deşi pentru mulţi Târgul de Fete de pe Muntele Găina este poate cel mai cunoscut eveniment tradiţional din România, câţi dintre noi ştiu legenda care a stat la baza sa?

Moţii povestesc că pe vremea când se extrăgea aurul din Munţii Bihăriei, o găina de aur îşi făcuse cuib acolo. Atraşi de frumuseţea sa nemaiîntâlnită, moţii au încercat de multe ori să o prindă, însă aceasta a fugit, luând cu ea şi aurul din munte.

Cu ocazia târgului se desfăşoară concursuri de muzică şi dans folcloric, expozitţi de artă populară şi gastronomie, la eveniment fiind invitaţi să susţină recitaluri artişti consacraţi de muzică populară.

Meşterii populari îşi prezintă în cadrul marelui târg produsele artizanale specifice zonei: vase şi unelte de lemn pirogravate, ceramică de Bihor şi Zarand, tulnice, ţesături populare de casă şi produse culinare.

Cele mai frumoase locuri din Apuseni. Casa Memorială a lui Horea (foto 9)

Casa Memorială a lui Horea se află la o distanţă de 30 de minute de mers cu maşina de Arieşeni, şi anume în satul Fericet, locul de baştină a lui Horea (1731 - 1785). Casa memorială este acum un muzeu, iar în faţa lui, în anul 1934 a fost ridicat un obelisc.

Muzeul este amplasat într-o căsuţă de lemn, la umbra unui frasin bătrân despre care se spune că ar fi fost plantat chiar de Horea. Frasinul lui a rămas în istorie sub denumirea de "Gorunul lui Horea" de la Ţebea.

Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, a fost unul dintre cei trei conducători ai Răscoalei Ţărăneşti din Transilvania (alături de Cloşca şi Crişan). A militat pentru anihilarea sclaviei, de aceea a fost de patru ori la Viena pentru a cere împăratului drepturi sociale şi libertate naţională pentru poporul român, eliberarea moţilor din iobăgie. A făcut serviciul militar în Austria, unde a învăţat limba germană. A jucat un rol important în declanşarea revoltei din 1784, care a început în satele Curechiu şi Mestecăniş, extinzându-se apoi în părţile de vest ale Ardealului. Pentru ca armata austriacă a înăbuşit revolta, capii răscoalei au fost arestaţi, iar Horea a fost executat public la Alba Iulia prin Frângere cu roata, la data de 28 februarie 1785.

Zonele frumoase şi sălbatice din Apuseni, unde timpul parcă stă în loc, sunt nenumărate, relieful şi tradiţiile care încă se păstrează în a Moţilor completează seria de motive care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui să-l rateze.

Aici găsiţi mai multe locuri frumoase din Apuseni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor