Stoltenberg: NATO şi Rusia au viziuni total diferite

După prima întâlnire dintre NATO şi Consiliul Rusiei pe parcursul a doi ani, şeful alianţei a declarat că o “cooperare practică” încă nu este posibilă între cele două tabere. Un oficial rus a declarat că Moscova “este împotriva unei curse a înarmării”, în timp ce NATO îşi consolidează flancul său estic.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.04.2016

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că nu va avea loc “o întoarcere la cooperarea practică” între alianţă şi Moscova “decât atunci când Rusia va respecta legea internaţională”. Totuşi, el a apreciat atmosfera în care s-a desfăşurat prima întâlnire de acest gen de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea dîn martie 2014.

“Cred că am avut o întâlnire directă, serioasă şi de fapt bună”, a susţinut Stoltenberg la o conferinţă de presă după prima sesiune de discuţii NATO-Consiliul Rusiei într-o perioadă de doi ani.

“NATO şi Rusia au opinii diferite şi persistente ... şi întâlnirea de astăzi nu a schimbat acel lucru”, a adăugat el.

Stoltenberg a subliniat din nou poziţia pe care o adoptă NATO, şi anume că Moscova susţine activ separatiştii din regiunile estice ale Ucrainei. În acelaşi timp, el a mai afirmat că alianţa nu recunoaşte administrarea Crimeei de către Rusia.

“Aliaţii nu recunosc anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Am subliniat faptul că intensificarea încălcărilor acordului de încetare a focului în estul Ucrainei în zilele recente este foarte tulburătoare. Aşa cum sunt şi incidentele recente în care au fost vizaţi observatorii OSCE”, a adăugat Stoltenberg, făcând referire la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care are o misiune de monitorizare în zonele lovite de conflict în estul Ucrainei.

Totuşi, Stoltenberg a declarat că NATO va menţine deschise “canale de comunicare” pentru a reduce riscurile înrăutăţirii situaţiei.

Viceministrul rus al Apărării Anatoli Antonov a declarat mass mediei ruseşti că Moscova ia măsuri de precauţie prin consolidarea sistemelor sale de apărare la graniţele vestice ale Rusiei.

În urmă cu câteva zile, avioanele de luptă ruseşti au “hărţuit” o navă de luptă americană în Marea Baltică, simulând un atac. Manevra a “amplificat inutil tensiunile”, a declarat Comandamentul armatei americane în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor