Avioane ruseşti zboară “periculos de aproape” de un distrugător american în Marea Baltică

Mai multe avioane de luptă ruseşti au zburat extrem de aproape de un distrugător american echipat cu rachete ghidate, conform surselor militare. Avioanele nu au purtat arme vizibile, dar nu au răspuns la apeluri, susţin oficialii.
Două avioane de luptă ruseşti Su-24 zboară la mică distanţă de USS Donald Cook în Marea Baltică, 12 aprilie 2016.
Două avioane de luptă ruseşti Su-24 zboară la mică distanţă de USS Donald Cook în Marea Baltică, 12 aprilie 2016. (US Navy Photo)

Piloţii ruşi au zburat “periculos de aproape” de distrugătorul american Donald Cook în Marea Baltică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Conform oficialilor militari, două avioane de luptă ruseşti Su-24 au efectuat manevre în apropierea navei americane în cursul zilei de luni, zburând la o altitudine de aproximativ 30 de metri. Distrugătorul aparent a avut un elicopter polonez la bord şi se afla în apele internaţionale, la aproximativ 130 km de enclava rusă Kaliningrad.

Marţi, un elicopter rusesc antisubmarin a zburat şi fotografiat distrugătorul american, fiind urmat de un avion de luptă care a zburat chiar deasupra navei. La un moment dat, avionul Su-24, aparent neînarmat, a trecut la doar 9 metri deasupra distrugătorului, a declarat un oficial senior american.

“Este o mişcare mult mai agresivă decât tot ce am văzut în ultima perioadă”, a precizat oficialul.

Comandamentul trupelor americane în Europa (EUCOM) a publicat mai multe înregistrări video care aparent prezintă respectivele manevre “nesigure şi neprofesioniste”.

“Avioanele ruseşti au simulat un atac şi nu au răspuns la apelurile repetate în engleză şi rusă”, a susţinut EUCOM.

“Aceste acţiuni pot amplifica inutil tensiunile dintre state şi ar putea rezulta într-o eroare sau într-un accident care ar putea cauza răni grave sau chiar deces”, a mai susţinut EUCOM.

USS Donald Cook nu era implicat în exerciţii militare oficiale la acea vreme.

Incidentul are loc în contextul unor tensiuni militare tot mai mari între NATO şi Moscova, ce au fost declanşate de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi de implicarea ruşilor în conflictul separatist ce a izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014. NATO plănuieşte în prezent cea mai mare comasare militară a sa în zona Baltică şi în Polonia de la Războiul Rece.