SUA condamnă interceptările “periculoase” efectuate de avioanele militare ruseşti

Cu câteva zile în urmă, un avion de luptă rusesc a interceptat într-o manieră neprofesionistă un avion de supraveghere al Forţei Aeriene a Statelor Unite. Pentagonul a criticat manevrele aeriene ale ruşilor, în ciuda faptului că Moscova a declarat că a respectat regulamentele privind siguranţa.
Un avion american RC-135U. (Wikipedia)
Andrei Popescu
19.04.2016

Un avion de recunoaştere american a fost interceptat de către un avion de luptă rusesc Su-27 într-o manieră “periculoasă şi neprofesionistă” în timp ce se afla în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice, a declarat în weekend Pentagonul.

“Avionul american opera în spaţiul aerian internaţional şi în niciun moment nu a pătruns în teritoriul rusesc”, a susţinut Laura Seal, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, despre incidentul din 14 aprilie.

Incidentul a avut loc la scurt timp după ce avionul de luptă rusesc a hărţuit distrugătorul USS Donald Cook în decursul săptămânii trecute, şi după un incident de marţi în care un avion Su-24 a zburat la 9 metri deasupra navei de luptă “într-un atac simulat”, conform Comandamentului armatei americane în Europa.

Rusia a negat că acţiunile au fost nechibzuite sau provocatoare, dar au fost amplificate tensiunile dintre puterile rivale.

“Această interceptare periculoasă şi neprofesionistă ar putea cauza daune serioase şi ar putea duce la rănirea tuturor echipajelor aeriene implicate”, a susţinut Seal despre ultimul incident.

“Mai important, acţiunile periculoase şi neprofesioniste ale unui singur pilot au potenţialul de a amplifica inutil tensiunile dintre ţări”.

Avionul american în cauză a fost un RC-135 şi Pentagonul a declarat că acesta efectua un zbor de rutină.

“Au existat incidente repetate în ultimul an în care avioanele militare ruseşti s-au apropiat foarte mult” de alte avioane sau nave şi au ridicat temeri serioase pentru securitate, a susţinut Pentagonul.

Secretarul de stat american John Kerry a criticat săptămâna trecută manevrele ruseşti efectuate la mică distanţă de USS Donald Cook.

“Condamnăm acest tip de comportament. Este nechibzuit. Este provocator. Este periculos. Şi, pe baza regulamentului de luptă [nava] ar fi putut să doboare avionul”, a susţinut Kerry pentru CNN Espanol în Miami.

Kerry a adăugat: “Oamenii trebuie să înţeleagă că aceasta este o treabă serioasă şi SUA nu se va lăsa intimidată în largul mării”.

Manevrele ruseşti au început lunea trecută în timp ce distrugătorul se afla la aproximativ 112 km de baza rusească din Kaliningrad, o enclavă rusească în Marea Baltică.

Un oficial american al apărării a declarat că manevrele ruşilor reprezintă una dintre cele mai agresive interacţiuni dintre cei doi foşti inamici din Războiul Rece. Un elicopter rusesc KA-27 a trecut de asemenea pe lângă distrugătorul Cook pentru a-l fotografia.

Charles Hampton, comandantul distrugătorului, a declarat jurnaliştilor în Lituania că “zborurile foarte joase şi foarte rapide” nu au fost în conformitate “cu normele profesionale militare în apele internaţionale şi spaţiul aerian internaţional”.

Dar Rusia a contracarat criticile, insistând că a respectat toate regulamentele privind siguranţa.

Legăturile dintre Rusia şi Occident au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, situaţia fiind cauzată de anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi de sprijinul ruşilor acordat rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor