Juncker: Interferenţa UE în vieţile private ale cetăţenilor blocului alimentează euroscepticismul

Preşedintele Comisiei Europene a susţinut că este important ca instituţiile Uniunii Europene să nu interfereze exagerat în vieţile cetăţenilor blocului, altfel acest lucru va duce la amplificarea suplimentară a euroscepticismului manifestat de aceştia.
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Andrei Popescu
20.04.2016

O interferenţă prea mare în vieţile private ale oamenilor duce la creşterea scepticismului faţă de UE manifestat de cetăţenii europeni, a declarat preşedintele Comisiei Europene. Jean-Claude Juncker a concluzionat că UE a adoptat legi care ar fi trebuit să fi fost lăsate pe umerii guvernelor naţionale, şi a avertizat că “oamenii care doresc mai multe lucruri naţionale, în detrimentul principiilor europene” vor rămâne fără apărare.

În timpul adunării parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa, în 19 aprilie, Juncker a fost întrebat de parlamentarii britanici despre viitorul blocului. Când a fost întrebat despre creşterea euroscepticismului de către parlamentarul conservator Nigel Evans, şeful UE a declarat: “Cred că unul dintre motivele pentru care cetăţenii europeni se îndepărtează de proiectul european este faptul că interferăm în prea multe domenii ale vieţilor lor private şi în prea multe domenii în care statele membre sunt mai bine plasate pentru a lua măsuri şi pentru a adopta legislaţii”.

Afirmaţiile lui Juncker are loc în condiţiile apropierii referendumului din 23 iunie privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în UE. Conform celui mai recent sondaj de opinie online realizat de ICM în perioada 15-17 aprilie, diferenţa dintre cei care doresc ca Marea Britanie să rămână sau să iasă din UE este de doar un procent (44% pentru ieşire şi 43% pentru rămânere), în timp ce 13% dintre respondenţi au fost indecişi.

După ce Juncker a devenit preşedinte al Comisiei Europene în 2014, peste 80 de propuneri au fost respinse de către Comisie – care este responsabilă pentru elaborarea legii UE – într-o încercare de a reduce regulamentele europene excesive. “Am greşit în privinţa suprareglementării şi interferării exagerate în vieţile zilnice ale cetăţenilor noştri. Dar am greşi la fel de mult dacă nu am respecta suficient principiul solidarităţii”, a adăugat Juncker.

La începutul acestei luni, 61% dintre alegătorii danezi au respins un acord de asociere UE-Ucraina într-un referendum neobligatoriu. La scurt timp după vot, guvernul olandez a recunoscut că nu poate ignora votul în privinţa acordului de asociere.

Fostul premier al Luxemburg a discutat de asemenea despre viziunea sa asupra unei “Europe puternice şi influente” care promovează valori europene în jurul lumii, recunoscând totuşi că Europa îşi pierde puterea economică şi înfruntă vremuri foarte dure. “Toate instituţiile noastre se află sub o presiune imensă în prezent şi uneori chiar sunt împinse spre limitele lor”, a declarat el.

Reacţionând la discursul lui Juncker, purtătoarea de cuvânt a premierului britanic David Cameron a declarat: “Preşedintele a evidenţiat nevoia ca Uniunea Europeană să se concentreze pe zonele în care poate aduce contribuţii şi să nu interfereze exagerat. Am făcut apel un astfel de lucru de ceva timp.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor