Obama ezită să-l preseze pe Putin în problema recentelor provocări ale forţei aeriene ruseşti

Preşedintele american Barack Obama a ezitat să abordeze chestiunea recentelor provocări aeriene ruseşti în cadrul unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin. Bizar, în ciuda unei declaraţi dure din partea lui John Kerry după incident, Casa Albă a anunţat că nu este nevoie ca această chestiune să fie discutată la nivel prezidenţial.
Preşedintele american Barack Obama făcând o declaraţie de presă pe 8 decembrie 2011 în Washington, DC. (Win McNamee / Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2016

În cadrul unei discuţii telefonice care a avut loc luni cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele american Barack Obama nu a discutat despre provocările militare ruseşti de săptămâna trecută împotriva unei nave de luptă a Marinei SUA şi împotriva unui avion al Forţelor Aeriene americane, a susţinut luni Casa Albă.

Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a susţinut că preşedintele a avut o discuţie telefonică intensă cu Putin, dar nu despre cele două manevre aeriene periculoase desfăşurate de avioanele de luptă ruseşti.

Conversaţia a fost limitată la activităţile ruşilor în Ucraina, unde Moscova a anexat militar peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, şi la conflictul din Siria.

“Avem ample oportunităţi pentru a discuta cu ruşii despre temerile noastre în legătură cu aceste tipuri de acţiuni provocatoare şi nu este nevoie de o conversaţie la nivel prezidenţial”, a declarat Earnest reporterilor de la Casa Albă.

Două avioane ruseşti Su-24 au hărţuit distrugătorul cu rachete ghidate USS Donald Cook în Marea Baltică în 14 aprilie, zburând periculos de aproape de nava de luptă în timp ce aceasta efectua operaţiuni de rutină.

Două zile mai târziu, un avion de luptă rusesc Su-27 a zburat la 15 m distanţă de un avion de recunoaştere american RC-135 care efectua un zbor de rutină deasupra Mării Baltice şi a efectuat unele manevre considerate de Comandamentul trupelor americane în Europa ca fiind periculoase şi periclitând siguranţa avionului în spaţiul aerian internaţional.

Earnest, întrebat dacă preşedintele a discutat despre provocările aeriene, a susţinut: “Am pus această întrebare specifică şi aceasta nu a fost discutată în apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi”.

Purtătorul de cuvânt a precizat că, deşi astfel de activităţi sunt destabilizatoare şi reprezintă o sursă de o oarecare îngrijorare, incidentele nu au fost în mod special neobişnuite.

“Apoi deja există un canal bine stabilit – între ataşatul militar american din Moscova şi omologul sau militar rus – pentru exprimarea temerilor noastre în legătură cu acele tipuri de incidente. Acele temeri au fost discutate la acel nivel şi nu au mers dincolo de acel punct”, a mai declarat secretarul de presă al Casei Albe.

Earnest a declarat că incidentul aerian care a implicat avionul RC-135 nu a fost fără precedent.

Secretarul de stat american John Kerry a criticat săptămâna trecută manevrele ruseşti efectuate la mică distanţă de USS Donald Cook.

“Condamnăm acest tip de comportament. Este nechibzuit. Este provocator. Este periculos. Şi, pe baza regulamentului de luptă [nava] ar fi putut să doboare avionul”, a susţinut Kerry pentru CNN Espanol în Miami.

Kerry a adăugat: “Oamenii trebuie să înţeleagă că aceasta este o treabă serioasă şi SUA nu se va lăsa intimidată în largul mării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor