Stoenescu (DPRRP): ”Au mai rămas puţin peste 60 de şcoli româneşti în Ucraina”

”Ucraina este o problemă foarte sensibilă pentru că, din peste 140 de şcoli care existau la căderea URSS, la ora actuală au rămas puţin peste 60 şi pe noi ne preocupă acest lucru şi îl urmărim cu mare atenţie", a declarat ieri ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.
Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţia cu Românii de pretutindeni, vorbeşte la cea de-a treia ediţie a întâlnirilor "Românii de Pretutindeni", cu tema "Bursierii statului român din Republica Moldova şi Ucraina, rolul lor în comunitatea istorică românească şi societatea naţională din ţările de provenienţă". (MAE)
Matei Dobrovie
16.12.2015


”Republica Moldova şi Ucraina sunt ţări extraordinar de importante pentru noi din perspectiva românilor de pretutindeni pentru că avem aici o comunitate foarte mare. Avem aproximativ 4 milioane de români nu numai în R.Moldova unde românii sunt populaţia majoritară, ci şi în Bucovina de nord, Basarabia de Sud, Transcarpatia, chiar peste râul Nistru şi dincolo de Bug. Este important ca românii din R.Moldova şi Ucraina să-şi afirme cu tărie identitatea, iar statul român are obligaţia prin Constituţie să-i sprijine să-şi afirme identitatea prin programe. Noi sprijinim educaţia prin programul Nicolae Iorga şi participăm la diverse proiecte pentru sprijinul mediului asociativ românesc şi a şcolilor româneşti din spaţiul estic”, a explicat Dan Stoenescu marţi, la cea de-a treia ediţie a întâlnirilor "Românii de Pretutindeni", cu tema "Bursierii statului român din Republica Moldova şi Ucraina, rolul lor în comunitatea istorică românească şi societatea naţională din ţările de provenienţă", organizată de MAE.

El a arătat că aproximativ un sfert din bugetul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) este dedicat comunităţilor româneşti din Ucraina şi Republica Moldova, unde trăiesc aproximativ patru milioane de români.

Ministrul a mai amintit faptul că DPRRP are programul de cultură Constantin Brâncoveanu şi cel pentru societatea civilă Dimitrie Gusti şi doreşte să sprijine prin acestea activitatea organizaţiilor româneşti, dar şi a asociaţiilor de studenţi şi activitatea cadrelor didactice. El a dat ca exemplu programul ARC care prezintă tinerilor din comunităţile româneşti România aşa cum este ea.

Obiectivul programului îl reprezintă conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească. În cadrul celor şase ediţii anterioare, peste 10.000 de copii şi tineri etnici români de pretutindeni au beneficiat de acest program. Participanţii sunt selectaţi prin intermediul misiunilor diplomatice ale României şi cu sprijinul asociaţiilor româneşti din afara graniţelor, în baza îndeplinirii condiţiei obligatorii de asumare a identităţii culturale române.

Aproximativ un sfert din bugetul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) este dedicat comunităţilor româneşti din Ucraina şi Republica Moldova.

Anul acesta, la Programul de tabere ARC au participat aproximativ 2.000 de copii şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, respectiv Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, precum şi din Italia, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Canada sau din Orientul Mijlociu şi Africa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor