Ştiţi care sunt telefoanele care emit cele mai multe radiaţii?

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
D.B.
29.05.2023

Comisia Federală pentru Comunicaţii din SUA susţine că radiaţiile emise de telefonul dvs. mobil nu reprezintă o mare problemă pentru sănătate, dar un chirurg oncolog afirmă că nu este de aceeaşi părere, informează Daily Mail.

În timp ce experţii în sănătate publică continuă să dezbată această problemă, iar îngrijorările populaţiei ar putea fi exagerate, poate că cea mai bună abordare este: "mai bine să fim siguri decât să ne pară rău".

Aceasta a fost cu siguranţă abordarea avocaţilor producătorilor, care au ajutat la elaborarea manualelor şi a avizelor legale ale telefoanelor lor mobile.

IPhone-urile moderne, inclusiv 14 Pro Max şi iPhone SE, recomandă clienţilor lor să "utilizeze o opţiune hands-free, cum ar fi difuzorul încorporat, căştile sau alte accesorii similare" pentru a "reduce expunerea la energia RF [frecvenţe radio]".

Aceste expuneri la radiofrecvenţă, potrivit Biroului Federal pentru Radiaţii din Germania, pot fi excepţional de ridicate la unele dispozitive mobile - câteva telefoane Android fiind în fruntea listei.

Trebuie să vă întrebaţi: Ce ştiu producătorii şi nu ştim noi?

"Oamenii sunt dependenţi de smartphone-urile lor. Acum le folosim pentru orice şi avem nevoie de ele în multe feluri pentru a funcţiona în viaţa noastră de zi cu zi. Cred că ideea că ele ar putea să dăuneze sănătăţii este prea mult pentru unii oameni", potrivit lui Joel Moskowitz, cercetător la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Berkeley din California.

În calitate de director al Centrului pentru sănătatea familiei şi a comunităţii din Berkeley, Moskowitz a făcut din studierea efectelor biologice ale energiei de radiofrecvenţă asupra corpului uman o prioritate de cercetare încă din 2009.

Dar el preia de acolo unde, în opinia sa, autorităţile federale de reglementare din SUA au scăpat mingea.

"Telefoanele mobile, turnurile de telefonie mobilă şi alte dispozitive fără fir sunt reglementate de majoritatea guvernelor", a declarat Moskowitz, cu o singură precizare: însă Guvernul nostru a încetat să mai finanţeze cercetarea efectelor radiaţiilor de radiofrecvenţă asupra sănătăţii în anii '90".

În 2020, Moskowitz şi colegii săi au publicat o trecere în revistă a 46 de studii de tip caz-control al sănătăţii pe tema telefoanelor mobile, pe care au publicat-o în International Journal of Environmental Research and Public Health.

"Principală noastră concluzie este că aproximativ 1.000 de ore de utilizare a telefoanelor celulare de-a lungul vieţii, sau aproximativ 17 minute pe zi pe o perioadă de 10 ani, este asociată cu o creştere semnificativă din punct de vedere statistic de 60 la sută a cancerului cerebral", spune Moskowitz.

Desigur, nu toţi cercetătorii pe această temă împărtăşesc viziunea sumbră a lui Moskowitz. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ONU susţine în prezent că, deocamdată, "nu s-a stabilit niciun efect negativ asupra sănătăţii ca fiind cauzat de utilizarea telefoanelor mobile".

Deci, ce e de făcut?

Ar trebui să ne ţinem telefonul departe de corp şi de cap pe cât posibil.

Se pare că unele telefoane emit mai multe radiaţii decât altele. Dar ce anume măsurăm cu rata de absorbţie specifică (SAR)?

SAR, care se calculează în waţi pe kilogram de greutate corporală, cuantifică câtă energie este absorbită pe unitate de masă de către corpul uman atunci când este expus la o frecvenţă radio.

În mod obişnuit, se bazează pe o valoare de absorbţie înregistrată atunci când efectuaţi un apel cu telefonul la ureche. În SUA, Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) utilizează chiar şi un cap fals pentru a calcula valorile SAR pentru telefoanele mobile.

Dar, într-adevăr, nu trebuie să ştiţi toate detaliile, doar că limita legală este de 1,6 waţi/kg aici, în SUA. Vedeţi unde se încadrează telefonul dvs. mobil pe lista întocmită de Digital Information World.

Aceste cinci modele emit unele dintre cele mai puternice radiaţii de pe piaţă: Motorola Edge (1,79 w/kg); OnPlus 6T (1,55 w/kg); Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg), Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg) şi Google Pixel 4a (1,37 w/kg) la egalitate cu Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg).

Bărbaţi, nu vă depozitaţi telefonul în buzunarele pantalonilor. Doamnelor, păstraţi-l departe de sutien.

Nu la mare distanţă, s-au situat Google Pixel 3 (1,33 w/kg), P Smart de la Huawei (1,27 w/kg) şi OnePlus 9 (1,26 w/kg).

Dacă eşti preocupat de riscurile SAR, dar nu ai chef de bătaia de cap să îţi ţii telefonul tot timpul la distanţă, iată care sunt telefoanele cunoscute ca emiţând cele mai puţine radiaţii: Samsung Galaxy Note10 5G (0,19 w/kg); Samsung Galaxy Note10 (0,21 w/kg); Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg); LG G7 ThinQ (0,24 w/kg); şi Motorola Razr 5G (0,27 w/kg).

Şi, având în vedere avertismentele din manuale, cum rămâne cu iPhone-ul?

Ei bine, acesta se încadrează undeva la mijloc. Acel iPhone SE cu acest avertisment emite un SAR sau 0,98 w/kg.

Este comparabil cu alte modele populare: iPhone 11 (0,95 w/kg); iPhone 12 (0,98 w/kg); iPhone 13 (0,99 w/kg); şi iPhone 14 (0,98 w/kg).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor