Ştefan Gligor: Oamenii oneşti nu au nevoie de decriminalizarea infracţiunilor

Preşedintele grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului legislativ în vederea abrogării noii legi electorale a menţionat că democraţii pentru care azi nu ar vota nici 3% dintre cetăţeni au transformat Moldova în sursa lor de venit.
Ştefan Gligor, director de programe CPR Moldova
Ştefan Gligor, director de programe CPR Moldova (Captură Foto / privesc.eu)

Oamenii oneşti, la care a făcut referire premierul Pavel Filip după citirea raportului Kroll-2, ale căror nume s-a decis să nu fie publicate în sinteza BNM, nu ar comite infracţiuni şi nici nu ar avea nevoie de decriminalizarea lor, consideră directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor.

„Economia şi mediul de afaceri creşte în statele unde există instituţii care tratează companiile şi cetăţenii ca parteneri, unde legile sunt clare şi simple, iar o justiţie independentă garantează investitorului protecţia capitalului şi soluţionarea rapidă şi justă a litigiilor, unde infrastructura este în dezvoltare, iar forţa de muncă este instruită, responsabilă şi suficientă.

Cu alte cuvinte, decriminalizarea infracţiunilor comise de "guvernanţii" noştri nicidecum nu ne ajută la construcţia celor menţionate mai sus, dar le permite să fugă de răspundere şi să-şi legalizeze veniturile obţinute din infracţiuni”, a scris, pe contul său de Facebook, Ştefan Gligor.

Totodată, expertul a ţinut să explice pentru toată lumea, chiar şi „pentru holdingul camuflat sub denumirea de PD”, că Republica Moldova este unica sursă de venit a guvernării, făcând referire în acest sens la anume instituţii ale statului care acoperă infracţiuni de spălare a banilor de miliarde, companiile de stat care pe hârtie generează pierderi de miliarde pentru că veniturile rămân în buzunarele companiilor interpuse, monopolurile economice care sunt antonimul unei economii de piaţă, sistemul financiar-bancar cu rezervele BNM-ului şi băncile sale care cumpără hoteluri de care nu au nevoie şi fac plasamente interbancare de miliarde ca să mărească gaura pe care s-o acopere cu semnătura unui „simplu prim-ministru” din rezervele BNM, sistemul financiar (ne)bancar cu companiile de asigurări în majoritatea sa insolvabile şi care-şi bat joc de oameni diminuând plăţile pe asigurări şi tărăgănând adoptarea deciziilor, împrumuturile şi granturile partenerilor de dezvoltare care sunt plătite de cetăţeni, dar furate şi spălate de ei.

„Există un lucru care le strică dispoziţia celor din PD. Acest partid şi nici stăpânul lor Plahotniuc nu au legitimitate. Nu au mandat din partea poporului. Pentru ei au votat 15.8% în 2014, iar astăzi nu i-ar vota nici 3%. Ca să-şi păstreze sursa de venituri pe nume Republica Moldova şi să fugă de răspundere pentru crimele comise, holdingul şi-a adoptat o nouă lege electorală. Comodă. În care cumperi deputaţi aproape ca la piaţă, iar dacă complicăm puţin atunci putem spune că deputaţii pot fi cumpăraţi pe principii de "futures", din timp şi cu garanţii din partea procuraturii”, a adăugat Gligor.

În context, Gligor a punctat că dacă nu va fi anulat sistemul mixt de vot, Moldova împreună cu fiecare dintre cetăţeni va fi furat încă 4 ani după alegerile parlamentare.

Totodată, Ştefan Gligor a îndemnat moldovenii să contribuie la colectarea celor 300 mii de semnături în susţinerea referendumului legislativ, chiar dacă legea spune că minim este nevoie de 200 mii.

„Noi putem şi trebuie să adoptăm o lege a Poporului prin care să asigurăm alegeri parlamentare oneste, să schimbăm clasa politică şi să demonstrăm nouă şi celor care ne ajută de decenii că aici există oameni care îşi asumă răspunderea şi luptă pentru un viitor mai bun. #NUMIXT”, a conchis preşedintele grupului de iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe