Igor Dodon: Curtea Constituţională joacă cum îi dictează guvernarea democrată

Prin decizia de suspendare repetată din funcţie a preşedintelui RM, Curtea Constituţională ar fi trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept, afirmă Igor Dodon.
Şedinţa CCM din 02.01.2018
Şedinţa CCM din 02.01.2018 (constcourt.md)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis marţi suspendarea temporară repetată a preşedintelui Igor Dodon din funcţie, pentru a putea fi numiţi în funcţie miniştrii propuşi de Partidul Democrat. Preşedintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretele de numire în funcţie a viceprim-miniştrilor, ministrului justiţiei, economiei şi infrastructurii, afacerilor externe şi integrării europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale şi a ministrului agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului şi va primi jurământul acestora.

În replică, Igor Dodon susţine că CCM a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Ar fi evident pentru toată lumea că membrii CCM au acceptat să „joace” aşa cum le dictează guvernarea democrată. Prin decizia din 2 ianuarie CCM ar fi trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de drept reconfirmându-şi imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional.

”Acum CCM este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ. Era de aşteptat că CCM va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când preşedintele ţării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcţie ministrul Apărării Sturza”, a adăugat şeful statului.

Igor Dodon a ţinut să noteze că în mod normal, la CCM trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câţiva deputaţi. Guvernarea alegând calea simplistă şi abruptă, o cale care ar fi înjositoare chiar şi pentru miniştrii propuşi.

”Aceşti miniştri intră în Guvern pe uşa din spate, fiind lipsiţi de legitimitatea şi credibilitatea cuvenite. Guvernarea se compromite din nou în ochii cetăţenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a conchis şeful statului.

Igor Dodon a respins de două ori candidaturile noilor miniştri propuşi de Guvern, argumentul fiind că majoritatea acestora ar fi demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior şi mai grav unii dintre aceştia ar fi fost personal implicaţi în frauda bancară participând la adoptarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din R. Moldova

În consecinţă, un grup de deputaţi, membri ai Comisiei juridice, numiri şi imunităţi au depus o sesizare la CCM, pentru ca aceasta să examineze blocajul politic.