Tudor Deliu: PLDM ar putea participa la parlamentare împreună cu PAS şi Platforma DA

Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii Parlamentare PLDM
Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii Parlamentare PLDM (facebook.com / Tudor Deliu)

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, a afirmat că anul 2017 a fost pentru fracţiunea PLDM un an special. Acesta a menţionat că, deşi PLDM se află în opoziţie parlamentară, colegii săi au dat dovadă de verticalitate şi au venit cu proiecte de legi, cu intervenţii, cu luări de cuvânt, cu declaraţii, care au adus o plus valoare activităţii parlamentare.

„Chiar dacă suntem puţini, cinci persoane în fracţiune, totuşi ne-am propus şi ne reuşeşte să fim acel clopot care bate asupra tuturor nelegiuirilor şi nedreptăţilor pe care vrea să le introducă în actele legislative actuala guvernare şi noi suntem cei care încercăm să demonstrăm că ele nu corespund prevederilor de elaborare a actelor legislative”, a declarat Tudor Deliu, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Totodată, politicianul a specificat că, pe parcursul anului trecut, fracţiunea pe care o conduce în Parlament a venit cu mai multe proiecte care, însă, nu au ajuns încă în procedură parlamentară, multe din ele prăfuindu-se şi acum, undeva prin sertarele Comisiilor Parlamentare deoarece nu sunt aduse în procedură.

„Dar eu cred că cel care a provocat mari discuţii este proiectul de lege de modificarea a Constituţiei R. Moldova, mă refer la iniţiativa de a modifica articolul 13 din Constituţie, pentru a reveni la un adevăr istoric şi pentru a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”. Mai sunt unele proiecte care ţin de problemele sociale, probleme justiţiei, problemele modificării codului electoral. Este proiectul care prevede pentru diasporă votarea în două zile, ziua de sâmbătă şi duminică etc.”, a adăugat deputatul liberal-democrat.

În contextul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc în toamna acestui an, Tudor Deliu a menţionat că Moldova are nevoie de o schimbare, şi anume de schimbarea guvernării care se va putea produce doar atunci când toate partidele pro-Uniunea Europeană îşi vor uni forţele, dând de înţeles că PLDM ar putea participa la alegeri împreună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. „Dacă vor merge fiecare în parte, nu suntem siguri că vom obţine majoritatea şi vom putea schimba ceva în Republica Moldova”, a punctat Deliu.

Cât priveşte accederea în Parlament după alegerile parlamentare, Tudor Deliu a specificat că „Partidul Liberal Democrat totuşi va opta pentru constituirea unui bloc electoral şi eu cred că anume acest bloc, sau alianţă electorală trebuie să devină forţa motrice în următorul Parlament şi nu va fi nevoie de a adera la un partid sau altul. În ultima perioadă observăm unele mişcări pe segmentul unionist. PLDM este gata să facă o alianţă cu PUN dacă va accede în Parlament. Este foarte greu să răspund la această întrebare pentru că nu pot să îmi asum eu responsabilitatea de a zice da sau nu. Aceasta trebuie să fie o decizie a organelor de partid. Dar vreau să vă zic că în Partidul Liberal Democrat din Moldova sunt mai mulţi unionişti decât în PUN (Partidul Unităţii Naţionale)”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe