"Steaua lui Prigojin începe să apună" după luni de încercări eşuate de capturare a oraşului Bahmut [ISW]

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin (pravda.com)

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a remarcat că finanţatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a început să îşi piardă credibilitatea în ochii preşedintelui rus Vladimir Putin după tentativele eşuate de mai multe luni de capturare a oraşului Bahmut, informează un articol publicat de Ukrainska Pravda.

Potrivit ISW, "steaua finanţatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a început să apună", după luni de zile de aparentă ascensiune. Declinul vine în urma eşecului său de a-şi îndeplini promisiunile de capturare a oraşului ucrainean Bahmut cu forţele sale private.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a îndreptat probabil speranţele către Prigojin, împreună cu aliatul acestuia, generalul de armată Serghei Surovikin, pentru a câştiga teren şi a frânge voinţa Ucrainei şi a susţinătorilor săi occidentali, după ce armata convenţională rusă a culminat şi a suferit eşecuri dezastruoase acolo.

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării şi Statul Major General, condus de Serghei Şoigu şi, respectiv, de generalul de armată Valeri Gherasimov, şi-au îndreptat atenţia spre mobilizarea rezerviştilor şi a recruţilor ruşi şi spre stabilirea condiţiilor pentru îmbunătăţirea performanţelor armatei ruse convenţionale, dar aveau puţine speranţe de a realiza ceva decisiv în toamna şi la începutul iernii 2022.

Se pare că Putin a decis să le dea lui Prigojin şi Surovikin o şansă de a arăta ce pot face bazându-se pe prizonierii mobilizaţi, pe de o parte, şi pe o campanie aeriană brutală care vizează infrastructura civilă ucraineană, pe de altă parte.

După cum a remarcat ISW, ambele eforturi au eşuat.

Prigojin pare să fi crezut în această perioadă că steaua sa era cu adevărat în ascensiune şi că era în poziţia de a-l contesta pe Gherasimov şi chiar pe Şoigu pentru preeminenţa în afacerile militare ruseşti. Aceste speranţe par acum să fi fost iluzorii.

Analiza ISW este că Putin a decis să nu se mai bazeze pe Prigojin şi pe forţele sale neregulate, ci să-şi pună încrederea în Gherasimov, Şoigu şi în Forţele Armate ale Rusiei.

O astfel de decizie a lui Putin ar marginaliza Grupul Wagner şi facţiunea siloviki [un mic grup de oameni de afaceri şi lideri ruşi cu baze de putere semnificative şi companii militare paralele, care include indivizi precum Prigojin - n.r.], care totuşi continuă să lupte în Ucraina.

Putin încearcă în continuare să reconstruiască atât autoritatea, cât şi reputaţia Ministerului rus al Apărării, care au fost grav afectate de eşecurile din 2022 şi puternic atacate de facţiunea siloviki timp de mai multe luni.

Probabil că Prigojin şi-a imaginat că eforturile sale în Ucraina vor continua să-i confere putere militară şi politică în Rusia.

Cu toate acestea, potrivit rezumatului ISW, atât intensificarea bătăliei pentru Bahmut în decembrie, cât şi punctul culminant ulterior al acesteia pot indica, de asemenea, că Prigojin a încercat fără succes să eclipseze Ministerul rus al Apărării înainte de începutul anului 2023.

Recenta cădere aparentă în dizgraţie şi influenţă a lui Prigojin reflectă probabil limitările reale ale puterii sale reale, notează ISW.

"Este puţin probabil că Prigojin să dispară definitiv din cercul lui Putin. El ar putea eventual să se ridice din nou dacă Gherasimov şi acoliţii săi îl vor dezamăgi din nou pe Putin", au notat Serviciile de informaţii ale ISW. Dar Prigojin, cel puţin pentru moment, este aparent o forţă din ce în ce mai uzată în cercul de la Kremlin.

Având în vedere concluziile sale anterioare, ISW a rezumat că acţiunile lui Putin au readus Rusia pe un curs de reconstrucţie a armatei sale. "NATO ar face bine să ia act de această evoluţie ca o chestiune de securitate viitoare", dincolo de orice ar putea prevedea pentru Ucraina.

Inflexiuni cheie ale ISW în operaţiunile militare în curs de desfăşurare la 22 ianuarie:

- Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, a formulat ameninţări necredibile de escaladare nucleară ca parte a unei operaţiuni de informare în curs de desfăşurare, care vizează descurajarea Occidentului de a mai acorda ajutor militar Ucrainei.

- La 22 ianuarie, milbloggeri militari ruşi au continuat să discute despre potenţialul unei ofensive majore ruseşti sau ucrainene în aşteptare şi au speculat cu privire la zonele care prezintă cele mai mari priorităţi ca ţinte.

- Forţele ruseşti au continuat contraatacurile limitate pentru a recâştiga poziţiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna la 22 ianuarie. Surse ruseşti au afirmat că forţele ucrainene au lovit cu rachete HIMARS o instalaţie industrială din Kadiivka, regiunea Luhansk.

- Forţele ruse au continuat operaţiunile ofensive pe frontul Bahmut şi în zonele Doneţk - Avdiivka.

- Surse ruseşti au afirmat la 22 ianuarie că forţele ruse au continuat operaţiunile ofensive pe două fronturi din regiunea Zaporojie, eforturile lor principale concentrându-se pe fronturile Huliaipole şi Orikhiv. Cu toate acestea, Evhen Yerin, şeful centrului de presă comun al forţelor de apărare ucrainene de pe frontul Tavriya, a declarat la 22 ianuarie că forţele ruse nu desfăşoară operaţiuni pe scară largă pe frontul Zaporojie.

- Autorităţile ruse de ocupaţie au continuat să rechiziţioneze instalaţiile de infrastructură civilă din teritoriile ocupate în detrimentul sănătăţii şi siguranţei civililor la 22 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii