Statul Islamic şi Hamas ar fi revendicat un atac prin înjunghiere în Israel

Este prima oară când grupul jihadist Statul Islamic ar fi revendicat responsabilitatea pentru un atac în Israel. O poliţistă de frontieră, care răspundea unui atac cu arme de foc, a fost înjunghiată de mai multe ori şi a murit ulterior la spital.
Poliţia israeliană transportă cadavre în apropiere de Poarta Damascului a Oraşului Vechi din Ierusalim, după înjunghierea fatală a unei poliţiste şi împuşcarea mortală a atacatorului acesteia, 16 iulie 2017. (Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
17.06.2017

Grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIL sau Daesh, şi-ar fi asumat răspunderea sâmbătă pentru înjunghierea fatală a unei poliţiste israeliene în zona Oraşului Vechi din Ierusalim.

Într-o declaraţie publicată pe Internet, ISIL ar fi afirmat că luptătorii jihadişti au vizat o “adunare a evreilor” şi ar fi avertizat că “acest atac nu va fi ultimul”.

Poliţia israeliană a declarat că două persoane au deschis focul vineri asupra unui grup de ofiţeri, care au răspuns cu arma la rândul lor. Între timp, într-o altă locaţie, un bărbat a înjunghiat o poliţistă de frontieră înainte să fie împuşcat.

Luba Samri, purtătoare de cuvânt a poliţiei, a declarat că Hadas Malka, în vârstă de 23 de ani, a răspuns atacului iniţial cu arma de foc când a fost atacată cu un cuţit. Malka s-a luptat cu un bărbat timp de câteva secunde, în timp ce acesta a înjunghiat-o de mai multe ori înainte să intervină alţi ofiţeri de poliţie care au deschis focul ucigându-l pe atacator, a precizat Samri. Malka a murit ulterior la spital din cauza rănilor provocate de înjunghiere.

Cei trei atacatori au fost împuşcaţi mortal.

Statul Islamic revendică un atac din Israel

Israelul a fost lovit în trecut de câteva atacuri în spatele căruia ar fi fost grupul jihadist Statul Islamic, iar autorităţile au arestat persoane cu presupuse legături cu acest grup, dar acum ar fi prima dată când Statul Islamic ar fi revendicat în mod direct un atac comis pe teritoriu israelian.

Statul Islamic ar fi precizat că atacul a fost “o răzbunare pentru religia lui Allah şi pentru musulmanii agresaţi”.

“Lăsaţi-i pe evrei să fie martori la prăbuşirea statului lor în mâinile soldaţilor Califatului”, se arată în declaraţia jihadiştilor, ce a fost publicată pe internet.

Dar Hamas, un grup militant islamist care conduce Fâşia Gaza, a respins afirmaţiile Statului Islamic şi ar fi declarat că atacatorii ar fi provenit din rândurile lor şi ale unei mişcări de eliberare de stânga.

Sami Abou Zouhri, purtător de cuvânt al Hamas, a declarat că afirmaţia făcută de Statul Islamic este o încercare de a “agita apele”, adăugând că atacul ar fi fost desfăşurat de “doi palestinieni din Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, al treilea fiind din partea Hamas”.

Omorurile comise au fost “un răspuns natural la crimele comise de ocupant”, ar fi adăugat Zouhri, folosind un limbaj similar ceuil folosit de Hamas după alte atacuri recente desfăşurate în Israel.

Atacul a avut loc în timp ce zeci de mii de palestinieni din Ierusalimul de Est şi Cisiordania participau la rugăciuni în complexul moscheii din apropiere Al-Aqsa, cu ocazia Ramadanului.

Acesta fost cel mai recent dintr-un val de atacuri palestiniene asupra civililor şi soldaţilor israelieni ce a izbucnit în 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor