Staţia Spaţială Internaţională a instalat în exterior un “hotel pentru roboţi”

Astronauţii Robert Behnken, Doug Hurley şi Chris Cassidy pregătesc instalarea unităţii RiTS
Astronauţii Robert Behnken, Doug Hurley şi Chris Cassidy pregătesc instalarea unităţii RiTS (NASA)

Astronauţii Robert Behnken şi Chris Cassidy de la NASA au instalat în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) un „hotel pentru roboţi”. Operaţiunea a fost efectuată în data de 21 iulie în timpul unei ieşiri spaţiale.

Aceasta este o unitate de stocare pentru protecţia instrumentelor robotice utilizate în lucrările ce se desfăşoară în afara complexului orbital, numită Robotic Tool Stowage (RiTS), amplasată în Mobile Base System (MBS) al SSI.

MBS este o platformă mobilă care oferă energie roboţilor externi.

"RiTS oferă protecţie termică şi fizică instrumentelor stocate în afara SSI, nu numai eliberând spaţiul la bord, dar şi permiţând robotului Dextre al Agenţiei Spaţiale Canadiene să aibă acces la ele mai rapid", a declarat Mark Neuman, manager de Hardware al RiTS.

Primul pas în procesul de instalare a unităţii RiTS a fost pregătirea în interiorul SSI. Astronauţii au scos două unităţi ale instrumentului numit Robot External Leak Locator (RELL) şi le-au plasat în carcasa din aluminiu a RiTS.

"RELL este un excelent exemplu al modului în care roboţii pot simplifica viaţa astronauţilor cu ajutorul instrumentele potrivite", a declarat Neuman într-un comunicat. "Dextre poate folosi RELL pentru a detecta scurgerile de amoniac, nemaiffind necesar ca astronauţii să efectueze această sarcină în timpul unei ieşiri spaţiale".

Capacitatea de a localiza şi repara eficient scurgerile de amoniac este extrem de importantă, deoarece amoniacul este utilizat pentru a opera sistemul de răcire al SSI.

Instalarea RiTS face ca procesul de localizare a scurgerilor să fie mult mai eficient. Înainte de RiTS, instrumentele RELL erau stocate în interiorul staţiei, iar implementarea instrumentului RELL depindea de disponibilitatea blocării aerului şi trebuia să se aştepte 12 ore pentru a permite ca analizatorul de gaz RELL să elibereze gazele interne. Cu RiTS, singura variabilă este disponibilitatea robotului Dextre, ceea ce face rapidă localizarea şi soluţionarea scurgerilor.

După ce a fost pregătită în interiorul staţiei, unitatea RiTS, încărcată cu cele două unităţi RELL, a fost dusă în exterior de către astronauţi, care l-au ataşat la MBS. Aceasta a fost prima sarcină a astronauţilor din timpul unei ieşiri spaţiale pentru actualizarea sistemelor Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Instalarea a necesitat ca astronauţii să conecteze mecanic unitatea RiTS la o priză disponibilă şi apoi să conecteze două cabluri electrice la prizele neutilizate de pe MBS. Conexiunea de alimentare a fost esenţială pentru a permite funcţionarea radiatoarelor din interiorul unităţii RiTS, care ajută ca instrumentele RELL să nu se răcească prea mult.

Deşi RiTS se utilizează în staţie, o astfel de colaborare om-robot are potenţialul de a se aplica şi în alte acţiuni care implică habitatele umane din spaţiu, afirmă Gateway.

Articol de referinţă: NASA’s 'Robot Hotel' Gets Its Occupants