Asgardia, prima naţiune spaţială independentă, îşi votează Constituţia
alte articole
Igor Ashurbeyli, un om de afaceri miliardar rus, a reunit anul trecut o numeroasă listă de oameni de ştiinţă şi cercetători, în scopul de a-şi îndeplini un vis mai vechi: crearea unei comunităţi spaţiale. Proiectul său a fost botezat, pe 12 octombrie 2016, Asgardia, numele unui oraş din mitologia nordică. Este prima naţiune spaţială „independentă şi demilitarizată”.
Scopul lui Ashurbeyli este să creeze o staţie spaţială permanentă care ar executa misiuni miniere pe asteroizi şi ar apăra Pământul de meteoriţi, furtuni solare, moloz spaţial şi alte ameninţări şi, în plus, ar servi ca un teritoriu pentru dezvoltarea ştiinţifică. Pe termen lung, ideea este de a crea un scut protector pentru Pământ şi pentru platformele locuibile din spaţiu.
Asgardia solicită recunoaşterea ONU
Cetăţenii din Asgardia, al căror număr în prezent se ridică la 217.854 persoane, şi-au ales duminică 18 iunie a.c. (Ziua Unităţii sau 1 Asgard, în conformitate cu calendarul naţional) guvernul, steagul, ambasadele, imnul naţional şi forma Constituţiei. În următoarele şase luni, ţara spaţială preconizează să aibă deja un guvern „pe deplin operaţional”.
Fondatorul comunităţii spaţiale solicită recunoaşterea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru a converti Asgardia într-un membru al ONU şi rămâne în „comunicare constantă cu comunitatea aerospaţială profesională” pentru a face ca planurile sale să devină o realitate.
Să devii asgardian este complet gratuit şi oricine se poate înregistra ca cetăţean al Asgardiei. Majoritatea cetăţenilor care au făcut-o provin din China, Turcia şi Statele Unite ale Americii.
Prezenţa umană va trebui să aştepte
Cu toate acestea, deşi este considerat obiectivul principal, planul ambiţios de a stabili prezenţa umană în spaţiu nu se va îndeplini în viitorul apropiat. Singura modalitate de a zbura în spaţiu va fi tot virtuală: cetăţenii asgardieni pot doar să trimită mesaje cu datele lor personale.
Lansarea primului satelit Asgardia-1, cu 1,5 milioane de mesaje între 100 şi 500 kb (kilobyte) fiecare, este programată pentru sfârşitul acestui an. Acesta va fi implementat de la Cape Canaveral (Florida, SUA) cu misiunea spacex-13 şi odată ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (SSI) va intra în spaţiul cosmic. Este prevăzut să fie pus pe orbita terestră joasă la aproximativ 400 kilometri de Pământ.
„Numele şi datele dvs. vor rămâne pentru totdeauna în memoria noii umanităţi spaţiale, deoarece acestea vor fi relocate în fiecare satelit ulterior al Asgardia, constelaţii de sateliţi care orbitează, pe Lună şi în orice parte a universului, oriunde se află Asgardia”, a spus cu optimism Ashurbeyli în timpul unei conferinţe de presă recente despre proiect, relatată de situl web lavanguardia.com.
Mai multe informaţii: Asgardia