Statele Unite nu vor ca Europa să aibă propria reţea de internet

P. P.
05.04.2014

alte articole

Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
P. P.
05.04.2014

Statele Unite a criticat, vineri, propunerea Uniunii Europene cu privire la crearea unei reţele de comunicaţii europene pentru a permite datelor şi informaţiilor să evite tranzitarea continentului american, a notat Reuters.

Securitatea informaţiilor din Europa a devenit anul trecut un subiect de interes major, atunci când au fost dezvăluite mai multe informaţii cu privire la programele de supraveghere efectuate de Statele Unite. În urma dezvăluirilor, s-a constatat că multe dintre guvernele Europei se aflau sub o supraveghere atentă a serviciilor de informaţii americane.

„Propunerile recente din partea ţărilor membre ale Uniunii Europene cu privire la crearea unei reţele electronice europene (denumită ”Schengen cloud”) sau a uneia naţionale ar putea duce la excluderea sau discriminarea furnizorilor de servicii străini care oferă în mod direct servicii, sau sunt dependente de acestea”, conform unui comunicat emis de Camera Comerţului a Statelor Unite.

Germania şi Franţa au dezbătut la începutul anului mai multe modalităţi de creare a unei reţele europene care permite securizarea datelor din interiorul Europei. Printre victimele programelor de supraveghere ale serviciilor de informaţii americane se află şi cancelarul german Angela Merkel.

„Vom vorbi cu Franţa şi vom vedea cum putem să menţinem un nivel înalt de protecţie a datelor”, a declarat Merkel în timpul întâlnirii cu preşedintele francez.

Totuşi, propunerea Germaniei cu privire la crearea reţelei ”Schengen Cloud” a fost criticată de către Camera de Comerţ de la Washington, fiind catalogată drept o propunere „draconică”.

Furnizorul de servicii pentru telecomunicaţii Deutsche Telecom a propus mai multe legi care au scopul de a menţine informaţiile în interiorul Europei, evitând astfel tranzitul prin Statele Unite şi Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor