Statele Unite aplică interdicţii pentru oficiali şi oligarhi din Ungaria
alte articole
Se pare că nerespectarea principiilor democratice de către unii oligarhi şi oficiali din Ungaria, stat care beneficiază de protecţia NATO şi este membru al UE, nu mai este tolerată la Casa Albă.
André Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, a declarat că ”există persoane, mai precis persoane publice, membri ai guvernului, pe care SUA nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii".
Decizia diplomaţiei americane survine la aproximativ două săptămâni după avertizarea emisă la adresa liderilor politici din Europa Centrală şi de Est de către subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland. Presa a raportat la acea vreme că printre cei vizaţi de afirmaţiile doamnei Nuland se află oficiali din guvernul Viktor Orban.
"În întreaga regiune, cancerul regresului democratic şi corupţia ameninţă visul urmărit de atât de mulţi oameni care au luptat pentru el în 1989. Avem lideri politici din Europa Centrală care profită de avantajele de membri NATO şi UE, găsim liderii din regiuni care par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituţii", a apreciat Nuland, la începutul lunii octombrie.
Măsurile diplomatice adoptate de Casa Albă au fost făcute publice vineri, când însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite a dezvăluit că Departamentul de Stat a aplicat interdicţii de călătorie pentru un număr de până la 10 persoane, pentru corupţie, afaceri legate de corupţie sau prejudicierea intereselor americane.
Printre persoanele vizate se află funcţionari guvernamentali, oameni de afaceri şi apropiaţi ai guvernului FIDESZ, dar şi membri ai guvernului. Până acum a fost dezvăluit faptul că pe lista de sancţiuni a Departamentului de Stat se află directorul, directorul adjunct şi funcţionari ai Agenţiei Naţionale de Taxe şi Impozite ungare, un consilier al premierului Viktor Orban, cât şi directori de fundaţii apropiaţi guvernului FIDESZ.
Ministrul ungar al Relaţiilor Economice şi Afacerilor Externe, Szijjarto Peter, a menţionat anunţul însărcinatului american cu afaceri, însă nu a precizat dacă printre cei vizaţi de sancţiuni se află membri ai guvernului Orban.
Pe 20 octombrie, Comisia de Securitate Naţională a Parlamentului Ungariei se va întruni de urgenţă având ca temă principală acest incident diplomatic.