Discuţiile din Milano între Rusia, Ucraina şi UE au fost dificile, a transmis Kremlinul
alte articole
Discuţiile de vineri dintre Rusia, Ucraina şi guvernele europene au fost “pline de neînţelegeri şi contradicţii”, a transmis Kremlinul, în ciuda mesajelor optimiste din partea liderilor europeni care încă speră într-o depăşire a crizei ucrainene.
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat mâna cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, la începutul întâlnirii cu liderii europeni, al cărei scop a fost consolidarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei şi rezolvarea unei dispute privind livrările de gaze.
“A fost bine, a fost pozitiv”, le-a declarat Putin reporterilor după întâlnirea ce s-a desfăşurat în cadrul summit-ului liderilor asiatici şi europeni în Milano, mesaj susţinut şi de alţi lideri prezenţi la eveniment, care au menţionat că s-a făcut un oarecare progres şi că vor avea loc discuţii suplimentare.
Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că unii participanţi au adoptat o abordare total părtinitoare, inflexibilă şi deloc diplomatică în privinţa crizei din Ucraina.
“Discuţiile au fost într-adevăr dificile, pline de neînţelegeri şi contradicţii, dar totuşi ele au loc şi schimbul de opinii este în derulare”, a declarat el.
“Am făcut un important pas în discuţiile despre Ucraina. Considerăm important să includem Rusia în soluţionarea problemelor internaţionale", a declarat premierul italian, Matteo Renzi, gazda reuniunii, după discuţiile care au durat o oră şi jumătate.
Vestul a impus sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la anexarea Crimeei de către Kremlin şi datorită suportului oferit separatiştilor din estul Ucrainei.
Liderii europeni au cerut Rusiei să depună mai multe eforturi pentru a opri încălcările constante şi cu consecinţe fatale ale unui acord de încetare a focului încheiat între Rusia şi Ucraina luna trecută în Minsk, spunând că Rusia trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile.
Criza relaţiilor cu Kievul a determinat Rusia să suspende livrările de gaze către Ucraina datorită unor facturi neplătite. UE se teme că această măsură ar putea genera întreruperi în fluxul de gaze către restul continentului în această iarnă şi depune eforturi pentru a intermedia un acord.
Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, acoperind o treime din cerere, şi în prezent UE primeşte aproximativ jumătate din gazul rusesc pe care obişnuia să îl primească prin Ucraina.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că Rusia, Ucraina şi oficialii UE se vor întâlni în Bruxelles pentru a încerca să rezolve problema gazului.
Kievul şi susţinătorii săi vestici acuză Moscova că ajută revolta separatistă pro-rusă din estul Ucrainei prin furnizarea de soldaţi şi arme. Rusia neagă aceste acuzaţii, dar consideră că are dreptul de a-şi apăra interesele într-o regiune în care majoritatea populaţiei vorbeşte limba rusă.
Această reuniune, desfăşurată în acelaşi format cu cel din iunie, din Normandia, cu prilejul marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor, a fost precedată de o serie de întâlniri bilaterale, între care cea de două ore şi jumătate de joi noapte, dintre Vladimir Putin şi Angela Merkel.
Putin a avertizat joi că Rusia va reduce livrările de gaze către Europa dacă Ucraina fură gaz din conducta de tranzit pentru a-şi acoperi nevoile, deşi el a adăugat că speră că nu se va ajunge până acolo.
Peste 3.600 de oameni au murit în estul Ucrainei de la începerea luptelor, la mijlocul lunii aprilie, când separatiştii înarmaţi au declarat că vor să îşi înfiinţeze propriul lor stat.
Deşi Putin a anunţat în această săptămână că soldaţii ruşi din apropierea graniţei cu Ucraina vor fi retraşi, oficialii vestici doresc să vadă dovezi clare în această privinţă.