Statele Unite ameninţate de UE să scoată vizele pentru români

Uniunea Europeană a hotărât să reintroducă vizele pentru SUA şi Canada în cazul în care acestea nu permit libera circulaţie a românilor.
Paşaport Uniunea Europeană România (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.09.2013

Uniunea Europeană a hotărât să reintroducă vizele pentru SUA şi Canada în cazul în care acestea nu permit libera circulaţie a românilor.

Problema este ca o astfel de procedură este complicată şi se poate întinde pe câţiva ani, dar Parlamentul European (PE) a votat joi o rezoluţie de modificare a Regulamentului 539/2001 al UE referitor la vize, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă Statele Unite şi Canada să elimine vizele pentru România, un stat membru al UE. Rezoluţia reprezintă rezultatul unor negocieri între Parlamentul European şi Consiliu.

Astfel, prin modificarea Regulamentului 539/2001, UE poate reintroduce vizele pentru SUA şi Canada, în cazul în care aceste două state nu ridică obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români. Modificarea va intra în vigoare în 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii.

Noua rezoluţie adoptată are la bază două amendamente.

"Mecanismul de reciprocitate" poate fi pus în mişcare doar atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor state membre. "Mecanismul de suspendare" permite suspendarea pentru un timp determinat a vizelor pentru o ţară terţă, în cazul unei situaţii de urgenţă.

Pentru aplicarea "mecanismului de reciprocitate" este necesară o procedură care ia mult timp şi care poate fi pusă în mişcare doar la cererea unui stat membru UE ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în ţări cum ar fi de exemplu SUA şi Canada.

După 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezoluţiei PE, statul respectiv poate notifica în scris Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană (CE) pentru a cere punerea în mişcare a acestui mecanism. Comisia Europeană trebuie să publice notificarea în Jurnalul Oficial, moment din care statul terţ are la dispoziţie şase luni pentru a ridica obligativitatea vizelor.

În cazul în care statul terţ nu se conformează, CE are două variante: fie adoptă impunerea pe un interval de 12 luni a vizelor pentru cetăţenii acelui stat terţ, fie înaintează PE şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care motivează de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

După patru ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului 539/2001, CE transmite PE şi Consiliului un raport în care evaluează eficacitatea mecanismelor de reciprocitate şi suspendare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor