Premierul canadian a ridicat problema persecuţiei Falun Gong în timpul vizitei în China

Prim-ministrul canadian Stephen Harper a ridicat problema drepturilor omului şi a persecuţiei de lungă durată împotriva Falun Gong în timpul vizitei sale în China, de luna trecută, după cum le-a declarat acesta reporterilor la o masă rotundă cu mass-media canadiano-chineză.
Prim-ministrul canadian Stephen Harper (al treilea din stânga) ia parte la o masă rotundă cu mass-media chinezo-canadiană, pe 9 martie 2012 (Courtesy of the Office of the Prime Minister)
Omid Ghoreishi
14.03.2012

Prim-ministrul canadian Stephen Harper a ridicat problema drepturilor omului şi a persecuţiei de lungă durată împotriva Falun Gong în timpul vizitei sale în China, de luna trecută, după cum le-a declarat acesta reporterilor la o masă rotundă cu mass-media canadiano-chineză.

"Ori de câte ori mergem în aceste călătorii, ori de câte ori ne întâlnim cu conducerea chineză, fie că este în Canada sau China sau în alte părţi ale lumii, ridicăm mereu o gamă completă de probleme legate de libertate, democraţie, drepturile omului şi statul de drept," a afirmat Harper în cadrul mesei rotunde, care a avut loc pe 9 martie.

"Când discutăm aceste lucruri cu omologii noştri... punctul forte pe care îl susţin mereu, fie că e vorba de Falun Gong sau de orice alte probleme, este că în Canada avem peste un milion de persoane de origine chineză, inclusiv practicanţi Falun Gong ", a declarat Harper.

"Aceşti canadiano-chinezi demonstrează, la fel ca toţi canadienii din altă parte, capacitatea de a utiliza şi de a se dezvolta în cadrul unui sistem ce oferă libertate, democraţie, drepturile omului şi statul de drept."

Premierul a adăugat că ministrul de externe, John Baird, şi alte persoane care îl însoţesc în călătorie, au discutat "în detaliu" aspecte legate de drepturile omului şi persecuţia împotriva Falun Gong cu autorităţile chineze.

"Practicanţii Falun Gong din Canada sunt cetăţeni care respectă legea, şi care, similar cu colegii lor canadiano-chinezi şi alţii, aduc o mare contribuţie ţării noastre", a adăugat Harper.

"Eu cred că China, ca şi Canada, va beneficia în timp de o mai mare libertate şi toleranţă, nu numai în drepturi democratice în general, ci şi în diferenţe legate de punctul de vedere."

Înainte de a pleca în China, Harper a fost îndemnat de sute de practicanţi Falun Gong, care s-au adunat la Parliament Hill, să ceară regimului comunist chinez să pună capăt persecuţiei sale împotriva practicii lor.

Potrivit Centrului de Informare Falun Dafa cu sediul în New York, Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, este o disciplină spirituală tradiţionala chineză, care presupune meditaţia, patru exerciţii în picioare şi învăţături morale bazate pe valorile fundamentale ale adevărului, compasiunii şi toleranţei.

Regimul chinez a interzis practica în 1999 şi a iniţiat persecuţia împotriva adepţilor acesteia.

În luna ianuarie, într-un discurs de la Londra dinaintea vizitei lui Harper în China, Ministrul Afacerilor Externe Baird a criticat China pentru problema drepturilor omului şi a condamnat represiunea împotriva a diferite grupuri, inclusiv practicanţii Falun Gong şi budiştii tibetani.

La o conferinţă de presă de la Parliament Hill, înainte de călătoria lui Harper, secretarul general al Amnesty Internaţional Canada, Alex Neve, a declarat că este vital ca Harper să vorbească public despre drepturi dacă doreşte ca vizita să aibă cu adevărat impact.

"Ştim din lucrurile pe care [Harper] le-a spus şi le-a făcut în trecut, că îi pasă de drepturile omului din China, şi nu poate pierde din vedere această problemă în cursul acestei vizite. Este pur si simplu prea important în acest moment", a spus Neve.

Constatând că Harper a rupt recent tăcerea cu privire la drepturile omului, Neve a afirmat că este important ca prim-ministrul să ridice problema drepturilor omului în timpul călătoriei sale, chiar dacă Baird a făcut unele comentarii pe această temă în discursul său de la Londra.

Oficialii canadieni din cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva al Organizaţiei Naţiunilor Unite au indicat săptămâna trecută că ţara lor "rămâne profund îngrijorată" cu privire la drepturile membrilor minorităţilor religioase, inclusiv practicanţii Falun Gong.

Informaţii furnizate de Televiziunea NTD

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor