Statele OPEC nu reuşesc să ajungă la un acord asupra producţiei de ţiţei

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au eşuat joi să ajungă la un acord asupra măsurilor pentru influenţarea cantităţii de petrol existente pe piaţă şi a preţurilor
(Captură Foto)

Miniştrii OPEC au subliniat la sfârşitul întâlnirii lor din Viena că sunt mulţumiţi de faptul că preţurile au arătat un grad moderat de revenire. În declaraţia lor finală, aceştia au arătat că nu au stabilit un obiectiv pentru organizaţie în privinţa producţiei petroliere.

Declaraţia susţine că de la ultima întâlnire a OPEC în decembrie 2015, “preţurile la ţiţei au crescut cu peste 80%, oferă şi cererea se apropie iar nivelurile stocurilor de petrol în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au manifestat recent o moderaţie”.

OPEC a reuşit să reglementeze preţurile prin reducerea sau creşterea producţiei de petrol. Totuşi, încercările de a impune limite superioare în privinţa producţiei s-au clătinat în anii recenţi, ţările membre ignorându-le şi producând cât de mult doreau. Iar în condiţiile în care jucători externi precum SUA şi Rusia şi-au crescut partea din piaţă, întâlnirile recente au eşuat să readucă unitatea în sânul organizaţiei.

Preţurile la ţiţei au crescut de la nivelurile foarte scăzute din luna ianuarie - sub 30 de dolari pe baril - şi săptămâna trecută au trecut uşor peste 50 de dolari pe baril, pentru prima dată în acest an.

Recent, Arabia Saudită a sugerat o îngheţare a producţiei la nivelurile actuale de productivitate pentru a ajuta la creşterea preţurilor. Propunerea saudită a omis faptul că deja există pe piaţă un exces de petrol de până la 2,5 milioane de barili pe zi.

Nu toţi membrii OPEC susţin planul Arabiei Saudite. Ministrul iranian al petrolului, Bijan Zangeneh, a subliniat joi faptul că ţara sa va continua să îşi crească producţia de petrol până când aceasta va reveni la nivelurile existente înainte ca sancţiunile internaţionale să îi reducă semnificativ exporturile.

Zangeneh a declarat că o întoarcere la cotele individuale de producţie este singura cale pentru a administra piaţa petrolului.

“Avem nevoie de o cotă pe ţară dar nu cred că acest lucru se va întâmpla la această întâlnire”, a susţinut ministrul iranian, adăugând că întâlnirea se va concentra pe alegerea unui nou secretar general al OPEC.

Zangeneh a declarat că producţia Iranului a crescut la peste 3,8 milioane de barili de petrol pe zi şi va ajunge rapid la 4 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie