Statele din Marea Baltică solicită acţiuni comune împotriva flotei ruseşti fantomă

Evoluţia survine după ce Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru a apăra un petrolier care naviga fără pavilion.
„Flota fantomă” de petroliere a Rusiei s-a mărit. Petrolierul Ice Energy sub pavilion liberian (st) transferă ţiţei de la petrolierul Lana sub pavilion rusesc, în largul coastei Karystos, Grecia, la 29 mai 2022. (Getty Images)
Redacţia
17.05.2025

Consiliul Statelor Baltice (CBSS), care reprezintă ţările democratice riverane Mării Baltice, a solicitat noi norme de navigaţie pentru a permite o acţiune comună mai puternică împotriva aşa-numitei flote fantomă a Rusiei, transmite Reuters.

Adaptarea reglementărilor internaţionale şi a dreptului maritim este necesară, au subliniat miniştrii de externe ai celor 11 membri ai consiliului, după o reuniune desfăşurată vineri în Estonia.

„Nu avem nicio problemă cu capacitatea de reacţie şi cu capacitatea fizică, dar avem o problemă cu dreptul internaţional”, a declarat ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, care a găzduit reuniunea.

Omologul său polonez, Radosław Sikorski, a adăugat: „Avem nevoie de o reglementare mai bună, care să creeze un mediu previzibil şi sigur pentru comerţul internaţional şi pentru operaţiunile navale”.

Miniştrii se refereau la un incident petrecut marţi, când un avion de vânătoare rus a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian estonian. Marina estoniană încercase anterior să inspecteze un petrolier fără pavilion.

Potrivit lui Tsahkna, aceasta a fost prima dată când Rusia a demonstrat oficial o legătură cu flota fantomă, care include nave cu proprietari necunoscuţi, utilizate pentru a eluda sancţiunile occidentale impuse în urma războiului din Ucraina.

Uniunea Europeană a impus deja sancţiuni asupra a sute de nave, dar se estimează că dimensiunea reală a flotei este mult mai mare.

Ministrul leton de externe, Baiba Braze, a declarat că aproximativ 84% din exporturile de ţiţei rusesc, mai mult de o treime din veniturile bugetare ale Moscovei, trec prin Marea Baltică prin intermediul flotei fantomă.

În ultimele luni, statele din Marea Baltică au întărit supravegherea infrastructurii submarine după mai multe acte suspectate de sabotaj comise de flota fantomă asupra cablurilor şi conductelor.

CBSS, fondat în 1992, include cele opt state riverane Mării Baltice, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Polonia şi Suedia, precum şi Islanda, Norvegia şi UE.

Calitatea de membru al Rusiei a fost suspendată la începutul lunii martie 2022 din cauza invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, iar Moscova s-a retras din consiliu în luna mai a aceluiaşi an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor