Startup-ul Neuralink al lui Elon Musk implantează cipuri în creierul oamenilor. Iată ce poate face această tehnologie

(Captură Foto)
D.B.
20.11.2023

Ideea de a ne conecta creierul la sistemele informatice este un element de bază al filmelor ştiinţifico-fantastice precum Matrix - dar ar putea deveni realitate anul viitor, potrivit Yahoo News.

Startup-ul Neuralink al lui Elon Musk îşi propune să implanteze cipuri în creierul a 11 persoane în 2024, mii de voluntari fiind deja înscrişi pentru a participa la această premieră.

Cercetările efectuate de Foresight Factory sugerează că peste o treime dintre consumatori (35%) ar fi dispuşi să îşi implanteze un astfel de cip, pentru a se conecta direct la sistemele informatice.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration / FDA) a aprobat recent companiei Neuralink să înceapă testele pe oameni, după ce iniţial a refuzat acest lucru.

Neuralink, care s-a lansat în 2016, se axează pe crearea de dispozitive care pot fi implantate în creierul uman, implantând deja cu succes cipuri la şoareci, porci şi maimuţe.

Startup-ul lucrează la fire flexibile, mult mai subţiri decât părul uman, concepute pentru a fi implantate în creier de către un robot de mari dimensiuni pentru a "citi" activitatea cerebrală.

Musk a făcut diverse afirmaţii cu privire la ceea ce ar putea face Neuralink într-o zi - de la comunicare "telepatică" până la posibilitatea ca purtătorii să poată acţiona membre bionice bazate pe robotul Optimus de la Tesla.

Un raport al lui Ashlee Vance, unul dintre biografii lui Musk, a descris recent procedura, în care un chirurg îndepărtează o bucată de craniu, apoi un robot introduce electrozi şi fire foarte subţiri în creier.

O unitate separată este aşezată în spatele urechii, cu firele care merg direct în creierul purtătorului.

Musk ar fi îndemnat echipa să accelereze progresul în urma unei descoperiri realizate de rivalul Synchron - la începutul acestui an, unul dintre pacienţii săi a trimis un mesaj pe X, folosindu-şi doar mintea.

Ce se va întâmpla în primul test pe oameni?

Primul studiu se va concentra pe persoanele cu tetraplegie cauzată de leziuni ale măduvei spinării la nivel cervical sau de scleroză laterală amiotrofică (ALS).

În cadrul testului, Neuralink speră să le ofere oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură a calculatorului folosindu-se doar de gândurile lor.

Cum funcţionează Neuralink şi ce poate trata?

Dispozitivul Neuralink are un cip care procesează şi transmite semnale neuronale de la implanturile din creier la o unitate din spatele urechii - şi de acolo la dispozitive precum computerele şi telefoanele.

Compania speră că o persoană ar putea fi capabilă să controleze cu ajutorul gândurilor sale un mouse, o tastatură sau alte funcţii ale computerului, cum ar fi mesageria text.

Neuralink crede, de asemenea, că dispozitivul său va putea, în cele din urmă, să restabilească activitatea neuronală în interiorul corpului, permiţând persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării să îşi mişte membrele.

Firma cu sediul în San Francisco şi Austin aspiră, de asemenea, să vindece afecţiuni neurologice precum Alzheimer şi demenţa.

Este Neuralink unică?

Nici pe departe. Nu numai că există rivali direcţi, cum ar fi Synchron, dar există şi alte câteva companii care lucrează la implanturi de diferite tipuri.

În The Conversation, David Tuffley, lector de etică aplicată şi securitate cibernetică la Universitatea Griffith din Brisbane, Australia, a declarat: "Implanturile neuronale ajută oamenii încă de la începutul anilor 1960, când primul implant cohlear a fost plasat la o persoană cu deficienţe de auz. S-au înregistrat multe progrese în cei 60 de ani de atunci."

Blackrock Neurotech (fără legătură cu firma de gestionare a activelor), o companie care trece neobservată, a implantat interfeţe creier-calculator (BCI) la zeci de pacienţi în ultimii 19 ani.

Cipurile lor i-au ajutat pe pacienţii paralizaţi să creeze artă şi să joace Pong în laborator - iar compania speră să creeze în curând o versiune care să poată fi utilizată la domiciliu, având ambiţia de a crea implanturi care ar putea ajuta în cazul surdităţii şi orbirii.

Ce a afirmat Elon Musk că va putea face această tehnologie?

În stilul său caracteristic, Musk a declarat că Neuralink ar putea duce la un viitor în care omul şi maşina se contopesc - şi a promis că îşi va instala singur această tehnologie.

El a făcut declaraţii la fel de ambiţioase în trecut cu privire la această tehnologie, despre care unii speră că ar putea trata Alzheimer şi Parkinson, după ce a declarat în 2019 că va face teste pe oameni în 2020.

Răspunzând la o întrebare pe X, Musk a afirmat că tehnologia ar putea fi folosită într-o zi pentru a transmite muzică direct în creierul utilizatorilor. El a adăugat că tehnologia "ar rezolva o mulţime de leziuni ale creierului/coloanei vertebrale şi este în cele din urmă esenţială pentru simbioza cu AI".

"În timp, cred că vom vedea probabil o fuziune mai strânsă între inteligenţa biologică şi inteligenţa digitală. Este vorba în principal despre lăţimea de bandă, viteza conexiunii dintre creierul tău şi versiunea digitală a ta", a declarat Musk anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor