SRI trage un semnal de alarmă. "Rusia a amplificat climatul regional de instabilitate şi insecuritate"

Serviciul Român de Informaţii, instituţie aflată acum sub conducerea lui Eduard Hellvig, şi-a depus raportul pe anul 2014 la Birourile permanente ale Parlamentului.

Vladimir Putin, împreună cu un urs, pe un afiş naţionalist din Rusia
Vladimir Putin, împreună cu un urs, pe un afiş naţionalist din Rusia (Sean Gallup/Getty Images)

Acţiunile Rusiei în vecinătatea estică a Europei a amplificat climatul regional de instabilitate şi insecuritate, în timp ce, în plan intern, nivelul încă ridicat al corupţiei a favorizat persistenţa unor vulnerabilităţi semnificative în dinamica generală a societăţii şi a sistemului instituţional, se precizează în raportul de activitate al SRI pe anul 2014, informează Agerpres.

"Evoluţiile globale şi regionale înregistrate în 2014 au menţinut România într-o zonă de interferenţă a intereselor principalilor actori geopolitici, creşterea incisivităţii Rusiei în consolidarea propriei influenţe în vecinătatea estică a Europei şi contracararea vectorului euroatlantic în zonă, amplificând climatul regional de instabilitate şi insecuritate în plan politic, economic şi militar. (...)

În plan intern, menţinerea unor deficienţe sistemice în multiple domenii, pe fondul unui nivel încă ridicat al corupţiei au favorizat persistenţa unor vulnerabilităţi semnificative în dinamica generală a societăţii şi a sistemului instituţional. (...) Riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat cauzalitatea externă fiind conexate cu prelungirea instabilităţii în nordul Africii şi accentuarea violenţelor în regiunea Siria—Irak", se arată în documentul citat.

Potrivit raportului de activitate al SRI, proliferarea actelor de corupţie s-au manifestat cu predilecţie în administraţia publică, activităţile abuzive/ilegale ale unor decidenţi locali în beneficiul personal ori de grup fiind potenţate de conexiunile cu exponenţi ai mediilor interlope.

"Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată", se afirmă în raport.

Sursa citată mai menţionează că SRI a transmis beneficiarilor legali în plan central 5.373 de informări, dar a trimis informări şi organelor de aplicare a legii, dintre care 1.229 Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În ceea ce priveşte atacurile cibernetice, SRI a indentificat, investigat şi contracarat 13 astfel de atacuri atribuite, cel mai probabil, unor entităţi statale care au vizat infrastructuri informatice aparţinând unor instituţii publice sau entităţi private din România şi state partenere sau aliate.