Câţi români se află în prezent în Siria

Numărul cetăţenilor români aflaţi în acest moment în Siria, un stat devastat de războaie, nu este deloc mic.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor. (Captură Foto)

Nu mai puţin de 10.000 de cetăţeni români se află în acest moment pe teritoriul Siriei, a dezvăluit luni directorul Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Stănescu.

"În Siria la ora actuală avem undeva peste 10.000 de cetăţeni români care se află pe teritoriul statului sirian. Începând cu 2011, momentul declanşării conflictului militar din Siria, MAE a repatriat prin mijloace proprii aproximativ 700 de cetăţeni români. Un alt număr, mult mai însemnat din informaţiile noastre, a reuşit să se repatrieze pe cont propriu", a declarat Bogdan Stănescu, citat de Agerpres.

Oficialul a atras atenţia că în Siria situaţia este deosebit de periculoasă din cauza războiului şi le-a recomandat românilor care se deplasează în zone de risc din toată lumea să-şi anunţe prezenţa pe teritoriul statului respectiv la misiunea diplomatică sau oficiul consular a României din acea ţară.

"România este printre puţinele state ale lumii care are ambasadă încă deschisă la Damasc şi operaţională. Este singura ambasadă a unui stat membru al Uniunii Europene care activează acolo. România a preluat protecţia şi asistenţa consulară a unor state cu capacităţi deosebite — menţionez Franţa, Australia, Canada şi bineînţeles protejăm şi asistăm cetăţenii Republicii Moldova", a subliniat Bogdan Stănescu.