Snowden s-a săturat de Rusia, vrea acasă

Fostul contractor NSA Edward Snowden, care în ultimii ani a dezvăluit cantităţi masive de informaţii despre programele secrete de spionaj ale SUA, a declarat că ar fi dispus să se întoarcă în ţara sa dacă va ajunge la o înţelegere rezonabilă cu guvernul american.
Edward Snowden, fost contractor NSA.
Edward Snowden, fost contractor NSA. (The Guardian via Getty Images)

Fostul contractor NSA Edward Snowden a declarat că doreşte să se întoarcă în SUA şi să facă închisoare, cu condiţia să i se ofere o înţelegere rezonabilă.

Snowden, care a locuit în Moscova în ultimii doi ani, a declarat într-un interviu cu BBC ca şi-a manifestat în mai multe rânduri dorinţa de a se întoarce în SUA pentru a-şi ispăşi pedeapsa, dar că nu a primit nicio ofertă oficială din partea autorităţilor americane, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

“Cred că ar putea există o bază pentru o rezolvare a situaţiei astfel încât toţi să fie mulţumiţi în cele din urmă. Cred că există posibilitatea”, a declarat în luna iulie fostul procuror general al SUA, Eric Holder.

Holder a recunoscut că dezvăluirile făcute de Snowden până acum au declanşat o dezbatere necesară în privinţa unei eventuale înţelegeri.

În 2013, Holder a depus o plângere penală împotriva lui Snowden pentru încălcarea US Espionage Act, după ce acesta a transmis presei zeci de mii de documente secrete care au expus programele de supraveghere ilegală desfăşurate de SUA sau Marea Britanie.

Dacă Snowden va reveni în SUA fără o înţelegere prealabilă, va fi judecat pentru spionaj şi va sta cel puţin 30 de ani sau chiar pentru tot restul vieţii la închisoare.

Snowden a declarat că nu va accepta o înţelegere care implică ani grei de închisoare sau acuzaţii grave.

Dar, în ciuda posibilităţii încheierii unei înţelegeri cu fostul contractor NSA, există nume de la vârful serviciilor de securitate din SUA şi Regatul Unit care nu vor să treacă cu vederea faptele lui Snowden şi vor ca acesta să primească o pedeapsă grea, pentru a fi, în acelaşi timp, un exemplu pentru ceilalţi.

Fostul şef al NSA, Michael Hayden, a spus că, în opinia lui, Snowden “o să moară în Moscova, nu o să vină acasă”.

Snowden, Hong Kong şi Rusia

După ce a dezvăluit pentru prima dată informaţii secrete despre programele americane de supraveghere a cetăţenilor, Snowden a fugit în Hong Kong, susţinând la acea vreme că a ales acel loc pentru că sistemul juridic de acolo era solid.

Totuşi, afirmaţia sa nu a fost convingătoare deoarece de la predarea puterii către Republica Populară Chineză în 1997, locuitorii din Hong Kong simt că şi-au pierdut libertatea de care s-au bucurat în timpul dominaţiei Marii Britanii.

Conform multor analişti, un singur motiv ar putea explica de ce Snowden a ales să rămână în Hong Kong: faptul că a fost şi este controlat de China.

Snowden ştia clar care va fi rezultatul acţiunilor sale. Cu toate acestea, identitatea sa, şi acuzaţiile aduse SUA au fost făcute publice într-un moment extrem de sensibil: în prima noapte după încheierea reuniunii la nivel înalt din 2013 între preşedintele Obama şi omologul său chinez Xi Jinping.

Imediat după ce Obama şi Xi au discutat despre atacurile hackerilor din China, Snowden era la ştiri, denunţând supravegherea telefoanelor şi internetului întreprinse de SUA. Mesajul: democraţia Americii şi respectarea drepturilor omului sunt de fapt o ipocrizie. Administraţia Obama a fost târâtă într-o mocirlă de argumente politice.

Analiştii consideră că este foarte posibil ca Snowden să fi fost folosit să spioneze în favoarea Chinei, ulterior fiind “aruncat la gunoi” şi forţat să ajungă în Rusia.

Agenţii secreţi ai Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei au început supravegherea fostului agent NSA, Edward Snowden, cu şase ani înainte ca acesta să expună secretele Statelor Unite, conform unui fost agent al KGB, relatează ziarul Sunday People într-un articol publicat în iunie 2014.

Însă agenţii secreţi ruşi nu l-au abordat pe Snowden decât în 2013, când a fugit în Hong Kong cu 1,7 milioane de documente ultra-secrete pe care le-a oferit, parţial, mass mediei internaţionale.

Boris Karpichkov, fost maior al KGB, a declarat că spionii din Serviciul rus de Informaţii Externe, care au pretins că sunt diplomaţi, l-au manipulat pe Snowden astfel încât să ceară azil în Rusia. Iar când Snowden a ajuns acolo, informaţiile furate au fost dezvăluite pentru a provoca Casa Albă să-i anuleze paşaportul, restricţionând astfel deplasarea acestuia, a adaugat Karpichkov.

Fostul maior KGB a mai declarat în 2014 că Snowden va fi “păstrat” în Rusia până când acesta nu va mai avea nicio informaţie de oferit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe