Canada se lupta cu controversa legata de spionajul chinez

Seful Serviciul canadian de Securitate si Informatii, Richard Fadden. (Mathew Little / The Epoch Times)
Matthew Little
07.07.2010

OTTAWA, Canada — Canadienii ar trebui sa se mire de ce oficialii alesii de ei nu il intreaba pe seful serviciului national de informatii in legatura cu pericolele care pot aparea cand regimurile straine ii controleaza pe politicienii canadieni.

Aceasta este opinia unui fost sef al planificarii strategice din cadrul Serviciului Canadian pentru Informatii si Securitate (CSIS) — echivalentul canadian al CIA — dupa ce un comitet parlamentar l-a criticat pe directorul CSIS Richard Fadden pentru comentariile facute de acesta intr-un interviu controversat in care a declarat ca unii oficiali canadieni sunt sub influenta straina.

Fostul sef, David Harris, este de asemenea unul dintre principalii experti canadieni in terorism. Harris a privit luni comitetul si s-a intrebat de ce politicienii de abia s-au atins de remarcile lui Fadden, concentradu-se in schimb aproape in exclusivitate pe implicatiile politice a ceea ce a declarat acesta.

Harris a declarat ca lipsa interesului unor parlamentari daca regimurile straine se infiltreaza in institutiile democratice de baza ale Canadei este un aspect trist pentru stat.

“Descoperim noi ca politica nostra elementara, politica externa, comertul si economia sunt suspuse manipularii din partea agentilor straini? Aceasta ar trebui sa fie o intrebare importanta. Acest lucru nu a fost adresat la intalnire si canadienii ar trebui sa fie ingrijorati in legatura cu motivele din spatele acestei decizii.”

Luni, Fadden a infruntat intrebari dure si apeluri pentru demisia sa cu privire la comentariile pe care le-a facut intr-un interviu in ajunul vizitei liderului chinez Hu Jintao in Canada. In comentarii sale, seful spionajului a declarat ca unii politicieni, incluzand doi membri ai Cabinetului provincial, sunt suspectati ca fiind sub influenta unui regim strain.

De asemenea, el a declarat ca cetateni canadieni de diferite etnii ar putea fi folositi in astfel de eforturi si a pus accentul pe China ca tara cea mai agresiva in recrutarea pionilor politici, incepand cu nivelul universitar.

Fadden a declarat de asemenea ca unii politicieni si functionari publici au o relatie indelungata cu spionii chinezi si ca nu au nici o idee ca sunt folositi in interesul Beijingului.

Cand a fost intrebat daca el considera ca datoreaza o scuza comunitatii chineze, Fadden a raspuns “nu”, sustinand ca aceste cazuri sunt rare si ca acei oamenii care sunt folositi pentru a strange informatii sunt victime.

“Nu cred ca ei sunt problema, cred ca puterea straina este problema.”

Unii parlamentari din Blocul Quebecois, un partid de separatisti care doresc secesiunea politica a Quebecului de Canada, si-au exprimat o nemultumire aparte fata de Fadden, acuzand-ul de patarea reputatiei intregii clasei politice canadiene, o declaratie despre care Fadden a declarat ca este exagerata.

In timp ce o motiune pentru demiterea lui Fadden a fost respinsa deoarece necesita o dezbatere, seful comitetului a declarat ca se va reintalni pentru acea discutie. Nu este clar daca ei vor analiza in detaliu influenta straina.

In Statele Unite, doua comisii congresionale examineaza China si trimit Congresului un raport anual. Nu exista un astfel de echivalent in Canada.

A fost doar catre sfarsitul audierii, si in cateva rare momente cand parlamentarii s-au indreptat atentia catre problema influentei straine.

Parlamentari Conservatori si ai opozitiei Liberale, cele doua partide dominante in Canada, au adus in atentie exemplul retelei rusesti de spionaj care a fost prins recent in Statele Unite.

Reteaua a inclus agenti rusi sub acoperire care se dadeau drept canadieni. Departamentul american de Justitie sustine ca grupul a fost instruit sa “cerceteze si sa dezvolte relatii in cercurile politice din SUA.”

Grupul a depus eforturi pentru a se apropia de fosti politicieni, finantatori, oficiali guvernamentali si alte persoane in pozitii de putere si influenta, un fenomen remarcabil de similar cu cel dezvaluit de Fadden.

Fadden a declarat ca agentia de informatii a decis sa exprime temerile sale cu privire la influenta straina deoarece problema este trecuta cu vederea de prea multe ori. El a declarat parlamentarilor ca daca nu era vorba de remarcile sale controversate, avertismentul sau nu i-ar fi adus din vacanta lor de vara pentru o audiere.

Intr-o conferinta de presa dupa audiere, dizidentii chinezi l-au laudat pe Fadden pentru ca a discutat despre aceasta problema.”

“Practicantii Falun Gong au fost tinta a interferentei si influentei partea regimului chinez de peste 10 ani”, a declarat Lucy Zhou de la Asociatia Falun Dafa din Canada (cunoscut si ca Falun Gong). Zhou a enumerat o serie de evenimente in care politicienii canadieni pareau sa sustina regimul comunist chinez dupa intoarcerea lor din calatoriile in China.

Wenzhuo Hou, o fosta studenta a Facultatii de Drept de la Harvard care a depus marturie in calitate de martor expert in fata Comisiei Congresionale Executive Americane asupra Chinei, a declarat ca regimul si-a recalculat strategiile politicii externe dupa Masacrul din Piata Tiananmen din 1989, folosind o abordare mai ascunsa si cu mai multe fatade pentru a crea un program de infiltrare pe termen indelungat in tarile din jurul lumii.

“Acesta este un proiect pe termen lung numit ‘transformare prin picaturile de ploaie’, insemnand schimbarea Vestului prin mijloace subtile si imperceptibile”, a declarat ea.

Inainte sa paraseasca China, Hou a fondat un ONG numit Centrul de Cercetare si Ajutor Legal pentru Muncitorii Emigranti pe plan Intern (IMW) si a luctat ca cercetator si consultant pentru UNICEF in Beijing. Ea sustine ca Beijingul cheltuie miliarde de dolari in eforturile de a se infiltra si influenta democratiile vestice. Atat Hou cat si rapoartele anterioare ale CSIS au identificat agentia de stiri de stat chineza Xinhua ca fiind o compenenta cheie in acele eforturi.

In 2009, dr. Ross Terrill, un specialist in China si cercetator asociat la Centrul Fairbank de la Harvard pentru Cercetari asupra Asiei de Est, a declarat Comisiei de Reanalizare Economica si a Securitatii intre SUA si China despre eforturile regimului chinez de a influenta politica externa americana, incluzand oferirea de “donatii generoase” pentru marile companii vestice.

“Autocenzura, care este o necesitate zilnica pentru jurnalistii din China, deseori apare in forme diluate in randul redactorilor, academicienilor americani si a altor persoane care fac afaceri sau au legaturi cu China. Unii dintre ei se ingrijoreaza in legatura cu urmatoarea lor viza, in legatura cu accesul lor intr-o zona sensibila precum Xinjiang pentru cercetari, sau adopta un punct de vedere al Beijingului datorita generozitatii partii chineze disponibile pentru proiectul lor”, a declarat el.

Raportul comisiei din acel an a repetat cuvintele fostului sef al spionajului canadian Jim Judd, care a numit China drept tara cea mai agresiva in conducerea spionajului.

Raportul american a subliniat de asemenea eforturile regimului chinez de a influenta comentariile marilor companii si ale academicienilor despre China si relatiile dintre SUA si China prin oferirea de recompense, precum acces special la interviuri si documente, si pedepse, precum refuzarea vizelor.

“Aceste recompense si pedepse ofera guvernului chinez un avantaj asupra carierelor savantilor straini si prin urmare incurajeaza o cultura de autocenzura academica.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor