Specialişti din R. Moldova bat alarma: Adresările la psiholog s-au triplat

fisa medicala pentru permisul auto (.)
Tatiana Chiriac
29.10.2021

Stresul, anxietatea, surmenajul, insomnia şi depresia sunt principalele afecţiuni de sănătate mintală, amplificate în contextul pandemiei cu virusul Wuhan care provoacă boala COVID-19, susţin specialişti de la Chişinău.

În cadrul unui Webinar online, medicul Jana Chihai psihiatru-psihoterapeut a menţionat că imediat cum apare o criză în societate apare şi o criză de sănătate mintală. Incertitudinea, lipsa siguranţei, frica să nu-şi piardă locul de muncă, să nu se îmbolnăvească sau să nu fie afectaţi cei apropiaţi – toate acestea provoacă numeroase îngrijorări.

„Dacă la începutul pandemiei doar ne gândeam la o criză în sănătatea mintală, acum putem spune cu certitudine că aceasta există”, a adăugat aceasta.

Olga Jalbă, coordonatoare a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei a subliniat că în comparaţie cu anii precedenţi, adresările la psiholog s-au triplat. Oamenii, care anterior nu au avut nicio consiliere psihologică, acum au dificultăţi emoţionale, stări de nelinişte şi îngrijorări, provocate de pandemie.

Pe parcursul anului 2020, în cadrul celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova au fost asistate circa 180 de mii de persoane, dintre care 83,69% repetat cu scop de diagnostic şi tratament. De asemenea, a fost atestat un număr în creştere de cazuri de depresie, anxietate şi demenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor