Moldova a ajuns la un acord principial cu Gazprom. Va fi încheiat un contract pe cinci ani

(europaliberă.org)

La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegaţia Republicii Moldova şi Gazprom, a anunţat vineri, 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, menţionând că părţile au ajuns la un acord principial privind formula de preţ, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz şi necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

În baza înţelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom şi Moldova-Gaz, utilizând formula de preţ propusă de partea moldovenească, susţin autorităţile de la Chişinău, subliniind că livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferenţa de volum a fost achiziţionată în această perioadă de pe piaţa spot, prin intermediul companiei Energocom, la preţuri de piaţă, întrucât la 22 octombrie Parlamentul de la Chişinău a instituit stare de urgenţă în sectorul energetic.

Gazprom estimează datoria istorică a R. Moldova la 433 de milioane de dolari numai pentru malul drept al Nistrului, şi care împreună cu penalităţile pentru neachitarea la timp a consumului s-ar ridica la 709 milioane de dolari. Guvernul de la Chişinău însă a contestat calculul concernului rus notând că nu va semna nici o înţelegere înainte de a avea un audit extern independent al acestor datorii.

Uniunea Europeană a acordat R. Moldova 60 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe