Moldova a ajuns la un acord principial cu Gazprom. Va fi încheiat un contract pe cinci ani
alte articole
La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegaţia Republicii Moldova şi Gazprom, a anunţat vineri, 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, menţionând că părţile au ajuns la un acord principial privind formula de preţ, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz şi necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.
În baza înţelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom şi Moldova-Gaz, utilizând formula de preţ propusă de partea moldovenească, susţin autorităţile de la Chişinău, subliniind că livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferenţa de volum a fost achiziţionată în această perioadă de pe piaţa spot, prin intermediul companiei Energocom, la preţuri de piaţă, întrucât la 22 octombrie Parlamentul de la Chişinău a instituit stare de urgenţă în sectorul energetic.
Gazprom estimează datoria istorică a R. Moldova la 433 de milioane de dolari numai pentru malul drept al Nistrului, şi care împreună cu penalităţile pentru neachitarea la timp a consumului s-ar ridica la 709 milioane de dolari. Guvernul de la Chişinău însă a contestat calculul concernului rus notând că nu va semna nici o înţelegere înainte de a avea un audit extern independent al acestor datorii.
Uniunea Europeană a acordat R. Moldova 60 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice.