OMS anunţă o nouă strategie împotriva COVID-19 în ţările mai sărace: cere ţărilor membre 23 de miliarde de dolari

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)
A.P.
29.10.2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dezvăluit, joi, un plan împotriva pandemiei de COVID-19 aplicabil în ţările mai puţin bogate şi a solicitat 23,4 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru finanţarea acestuia.

Parteneriatul principalelor agenţii de sănătate mondiale (denumit acceleratorul ACT) „are nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul ţărilor cel mai expuse riscului, să le ajute să achiziţioneze mijloace de luptă împotriva COVID-19 şi să le desfăşoare, începând imediat cu aplicabilitate până în septembrie 2022”, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

OMS subliniază că este vorba despre o sumă mică în comparaţie cu pierderile economice de mii de miliarde de dolari cauzate de pandemie.

„Accesul inechitabil la teste pentru COVID-19, la tratamente şi la vaccinuri prelungeşte pandemia în lumea întreagă şi creşte riscul de apariţie a unor noi tulpini mai periculoase, care ar putea scăpa mijloacelor de luptă împotriva acestei maladii”, transmite OMS în comunicat.

Citiți și Secretarul de Stat american acuză şeful OMS că a fost ”cumpărat” de China

Pandemia COVID-19, cauzată de virusul Wuhan, apărut în China în mod oficial în luna noiembrie 2019, „este departe de a se fi terminat”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

„Până în prezent, doar 0,4% dintre teste şi 0,5% dintre vaccinurile administrate în lumea întreagă au fost utilizate în ţările cu venituri mici, în ciuda faptului că aceste ţări reprezintă 9% din populaţia mondială”, se mai precizează în comunicat.

Citiți și Cercetători de marcă cer o anchetă "adecvată" asupra originilor virusului Wuhan

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor