Suedia suspendă indefinit vaccinarea cu Moderna în cazul persoanelor sub 31 de ani

Logoul companiei Moderna (Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)
A.P.
23.10.2021

Oficialii suedezi din domeniul sănătăţii au decis că aplicarea moratoriului privind administrarea vaccinului Moderna oricărei persoane sub 31 de ani va fi prelungit pe termen nelimitat, transmite Daily Mail.

Iniţial, Suedia a suspendat folosirea serului Moderna până la 1 decembrie.

Finlanda, Islanda şi Danemarca au luat măsuri similare. Norvegia a recomandat bărbaţilor sub 30 de ani să nu facă vaccinul Moderna, dar nu impune o restricţie.

Câteva luni datele au arătat că vaccinul Moderna poate produce miocardită - o inflamaţie a muşchilor inimii - şi pericardită, o inflamaţie a sacului din jurul inimii.

Daily Mail a raportat că un studiu din SUA, care nu a fost încă evaluat de colegi, a concluzionat că „bărbaţii tineri sub [vârstă de ] 20 de ani au de şase ori mai multe şanse de a face miocardită după contractarea COVID-19 decât cei care au fost vaccinaţi”.

Decizia Suediei survine în momentul în care Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente suspendă planurile companiei Moderna de a folosi vaccinul pentru inocularea adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani - pe fondul îngrijorărilor cu privire la riscurile menţionate - transmite The Wall Street Journal.

Deşi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a aprobat, joi, rapelurile cu ser Moderna şi Johnson & Johnson, au fost emise unele avertismente, potrivit CNBC.

CDC a subliniat că există un risc crescut de miocardită şi pericardită pentru vaccinurile Moderna, sau Pfizer, în special după a doua doză.

Potrivit Daily Mail, datele au indicat că riscul este de 13 ori mai mare la cei care au primit vaccinul Moderna decât la cei care au primit vaccinul Pfizer.

Agenţia de sănătate publică din Suedia a declarat că datele nepublicate care leagă vaccinul Moderna de cele două efecte secundare arată că există „un risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamaţia muşchiului cardiac sau pericardului”.

Cu toate acestea „riscul de a fi afectat este foarte mic”, a mai menţionat agenţia.

Datele studiului nu au fost făcute publice.

Agenţia a menţionat că „unii indivizi au trebuit să apeleze la terapie intensivă” şi că informaţiile pe termen lung despre riscuri nu sunt încă disponibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor