South China Morning Post: Beijingul plănuieşte construirea unei baze militare în Afganistan

Soldaţi chinezi. (Getty Images)
Andrei Popescu
31.08.2018

China vrea să construiască prima sa bază militară în Afganistan, unde sute de soldaţi chinezi desfăşoară misiuni de pregătire antitero, potrivit unor rapoarte.

Dacă va fi construită, baza din Afganistan va fi cea de-a doua astfel de structură în afara ţării pentru armata chineză tot mai activă. Cealaltă bază militară a fost deschisă în Djibouti, în Cornul Africii, potrivit publicaţiei The Telegraph.

Aproximativ 500 de soldaţi vor fi staţionaţi la noua bază, pentru a ajuta la pregătirea trupelor afgane din coridorul Wakhan, în provincia nord-estică Badakhshan, a raportat publicaţia South China Morning Post.

Raportul, care a fost contestat de guvernul chinez, mai susţine că au început deja activităţi la locul unde va fi ridicată noua bază.

China a manifestat de mult timp temeri că instabilitatea din Afganistan ar putea ajunge în Xinjiang sau că i-ar putea afecta planurile economice pentru aşa-numitul Drum al Mătăsii din secolul 21 în regiunea mai extinsă.

Beijingul a fost acuzat de desfăşurarea unei campanii severe de securitate împotriva minorităţii musulmane uigure din Xinjiang, dar Partidul Comunist Chinez susţine că abordează în acest fel violenţa islamistă. Sute de persoane au murit în violenţele din regiunea Xinjiang.

De asemenea, China pare să fie îngrijorată de faptul că unii dintre cetăţenii săi, inclusiv uiguri, se pregătesc şi luptă în interiorul Afganistanului, unde operează de asemenea sute de luptători loiali grupului jihadist Statul Islamic.

“Lucările de construire a bazei au demarat, iar China va trimite cel puţin un batalion de soldaţi cu arme şi echipamente pentru a fi staţionaţi acolo şi pentru pregăti soldaţii afgani”, a afirmat o sursă pentru South China Morning Post.

Proiectul este considerat “costisitor, dar valoros”, a adăugat sursa.

O agenţie rusă de ştiri a precizat la începutul acestui an că Beijingul va finanţa o nouă bază în Badakhshan, după ce cele două ţări au căzut de acord să coopereze în lupta împotriva terorismului. La sfârşitul lui 2016, au fost publicate fotografii care aparent prezentau camioane militare chineze în interiorul coridorului Wakhan.

“Un obiectiv important al bazei de pregătire va fi întărirea cooperării antitero şi a schimburilor militare dintre Beijing şi Kabul”, a declarat Song Zhongping, analist militar din Hong Kong.

Un raport publicat luna trecută de Consiliul European pentru Relaţii Externe a susţinut că Beijingul este îngrijorat de atacuri ale unor grupuri precum Statul Islamic asupra proiectelor sale economice din Pakistan şi Asia Centrală, proiecte pe care le foloseşte pentru a-şi extinde şi consolida influenţa în regiune.

Se aşteaptă ca China să îşi întărească prezenţa militară în regiune prin crearea unui centru de logistică maritimă în noul port pakistanez Gwadar.

Portul Gwadar este construit cu mari investiţii chineze şi reprezintă un punct cheie pentru planurile regionale ale Beijingului, deoarece îi va oferi acces la Marea Arabă şi Oceanul Indian. De asemenea, China va controla portul până în 2059, când va fi transformat în cea de-a doua bază maritimă a Pakistanului.

Informaţiile privind planurile Beijingului de a construi o bază militară în Afganistan au fost publicate în contextul continuării eforturilor regimului comunist chinez de a controla Marea Chinei de Sud.

În luna iunie, Pentagonul a avertizat că armata chineză şi-a intensificat procesul de militarizare a insulelor din Marea Chinei de Sud prin amplasarea de sisteme de rachete avansate, în Insulele Spratly.

Oficiali din domeniul apărării au dezvăluit pentru Washington Free Beacon că militarizarea a tras un semnal de alarmă în legătură cu eforturile Chinei de a prelua controlul asupra canalului maritim strategic prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

„China continuă să amplaseze treptat echipamente militare în avanposturile sale din Insulele Spratly din disputata Mare a Chinei de Sud”, a precizat un oficial de rang înalt. „Aceste amplasări implică livrarea de echipamente militare pentru bruiaj, precum şi sisteme avansate de rachete anti-navale şi anti-aeriene”.

Unele dintre armele identificate sunt rachetele de croazieră anti-navale YJ-12B, care oferă armatei chineze abilitatea de a lovi vase aflate la o distanţă de 547 km – suficient pentru a lovi vasele de luptă americane care tranzitează frecvent aceste ape pentru a desfăşura aşa zise operaţiuni de promovare a libertăţii internaţionale de navigaţie.

Pentagonul a intensificat navigarea vaselor de luptă ale Marinei SUA în apropierea insulelor disputate ca parte a acestor operaţiuni. În timpul unei operaţiuni, desfăşurate în 27 mai, câteva vase ale Marinei chineze au încercat fără succes să alunge din zonă distrugătoarele americane USS Antietam şi USS Higgins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor