Soros: există risc pentru izbucnirea unui Război Mondial. Cere SUA să lase yuanul să devină monedă de rezervă
alte articole
Investitorul miliardar George Soros a declarat că este îngrijorat în legătură cu posibilitatea izbucnirii unui nou Război Mondial, conform site-ului Market Watch.
"Multe depind de sănătatea economiei chineze", a declarat Soros în cadrul unei Conferinţe Bretton Woods organizată la Banca Mondială.
Dacă eforturile Chinei de a trece la o economie bazată pe cererea internă de la una bazată pe exporturi întâmpină probleme, atunci există o “probabilitate” ca liderii chinezi să stimuleze un conflict extern pentru a-şi menţine ţara unită şi a-şi păstra puterea.
“Dacă există un conflict între China şi un aliat militar al Statelor Unite, precum Japonia, atunci nu ar fi exagerat să spunem că ne aflăm la marginea unui al Treilea Război Mondial”, a declarat Soros.
Cheltuielile militare sunt în continuă creştere în Rusia şi China, a atras miliardarul atenţia.
Pentru a se evita acest scenariu, Soros a făcut apel ca Statele Unite să facă “o concesie majoră” şi să permită monedei chineze să se alăture coşului valutar al Fondului Monetar Internaţional. Dar, permiţând acest lucru, yuan-ul chinez ar putea deveni un potenţial rival pentru poziţia dolarului american ca o monedă de rezervă globală.
În schimb, în opinia lui Soros, China ar trebui să facă, la rândul ei, unele concesii similare majore pentru a-şi reforma economia – de exemplu, să accepte statul de drept.
Beijingul este condus de Partidul Comunist, care exercită control absolut asupra politicii, societăţii, presei, economiei, băncilor şi chiar asupra companiilor care au beneficiat de investiţii străine.
Permiţând yuan-ului chinez să aibă o mai mare influenţă pe piaţa valutară se va crea o “legătură” între cele două sisteme, consideră Soros, care foloseşte teoria anilor '80 conform căreia, odată ce China beneficiază de flux de capital, controlul exercitat de Partid se va diminua, lăsând loc unei societăţi deschise. Istoria, însă, a infirmat această teorie, după marile investiţii din anii '90 şi 2000 Partidul Comunist sporind controlul şi teroarea asupra populaţiei. Conform statisticilor chineze, peste 800 de milioane de chinezi trăiesc sub limita sărăciei.
“Fără un acord, există un pericol real ca Beijing-ul să se alieze cu Rusia din punct de vedere politic şi militar, şi atunci ameninţarea unui al Treilea Război Mondial devine reală. Aşadar se merită încercat”, a adăugat Soros.
Într-un semn clar al acestei apropieri dintre China şi Rusia, după ce preşedintele chinez Xi Jinping a participat în 9 mai la Parada Victoriei din Moscova, Comisia Centrală Militară chineză a anunţat că “Beijing-ul primeşte cu căldură pe liderii militari ruşi şi formaţiunile militare ruse”, pentru a participa la parada militară şi la evenimentele ce vor fi organizate în luna septembrie în capitala chineză.
Mai mult, în perioada 17-21 mai, în Marea Mediterană se desfăşoară un exerciţiu militar comun denumit “Cooperare maritimă – 2015”, între forţele maritime ruse şi chineze. Scopul declarat al acestor exerciţii este “sporirea înţelegerii reciproce între cele două armate ... în ceea ce priveşte stabilitatea, contracararea noilor provocări şi ameninţări pe mare”, conform viceamiralului rus Aleksandr Fedotenkov.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.