Soros, de părere că Brexitul a dezlănţuit o criză financiară similară cu cea din 2008

În ciuda redresării pieţelor în prima parte a săptămânii, unul dintre cei mai importanţi investitori avansează mai departe teoria că Brexitul a dezlănţuit criza globală
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.07.2016

Deşi pieţele se redresaseră deja în prima parte a săptămânii, adresându-se joi Parlamentului European în Bruxelles, investitorul miliardar George Soros a făcut o nouă serie de declaraţii dramatice referitoare la Brexit.

După ce în weekend a discutat despre “dezintegrarea inevitabilă” a Uniunii Europene, Soros a declarat joi că decizia Marii Britanii de a părăsi UE (Brexit) “a dezlănţuit” o criză pe pieţele financiare similară cu criza financiară globală din 2007 şi 2008.

“[Această criză] se desfăşura deja, foarte lent, dar Brexitul o va accelera. Este posibil ca [Brexitul] să consolideze tendinţele deflaţioniste care erau deja prevalente”, a precizat joi Soros.

Miliardarul, în vârstă de 85 de ani, a declarat Parlamentului European că este responsabilitatea acestuia să nu permită o dezintegrare fără a utiliza toate resursele de care dispune pentru a opri acest lucru. Soros, susţinând că UE se află în pericol de moarte, a propus ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) să fie plasat sub controlul total al Parlamentului European (fără a le da voie membrilor să aibă vreun cuvânt spus) pentru a permite o extensie a utilizării sale pentru lucruri precum o schemă europeană a şomajului.

Mai mult, Soros a cerut ca UE să emită obligaţiuni pentru a crea fonduri care îi vor permită să “răspundă la urgenţele naţionale”; o astfel de urgenţă constând în faptul că sistemul bancar european va fi acum “testat în mod serios”.

De-a lungul istoriei guvernele au emis obligaţiuni pentru a răspunde la astfel de urgenţe.

Discutând despre criza care a cuprins UE după Brexit, Soros a declarat că ceea ce era înainte ipotetic a devenit acum real. “Lira sterlină a scăzut, Scoţia a ameninţat că se va separa [de Marea Britanie] şi unii dintre cei care au susţinut campania Leave (pro-Brexit) au început să realizeze viitorul sumbru pe care îl vor înfrunta atât ei cât şi ţara lor.

Soros şi-a terminat discursul discutând despre Germania, susţinând că “datorită politicilor fiscale restrictive, aceasta trebuie să acţioneze acum într-un ritm lent. Ortodoxia legiuitorilor germani stă în calea singurului răspuns eficient: un buget al zonei euro care ar putea adopta politici contra-ciclice”.

Soros s-a numărat printre cei mai bogaţi 400 de oameni ai lumi care au pierdut 127 miliarde de dolari după Brexit, pierderi care au fost în mare parte acoperite ca urmare a unei intervenţii bancare centrale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor