Jeremy Corbyn nu vrea să renunţe la funcţia de lider al laburiştilor britanici
alte articole
Jeremy Corbyn a declarat, miercuri într-un discurs adresat susţinătorilor săi în Londra, că nu renunţă la funcţia de lider al laburiştilor chiar dacă s-au făcut presiuni pentru a-şi da demisia.
Marţi, parlamentarii laburişti au susţinut cu 172 de voturi la 40 o moţiune de neîncredere faţă de modul în care conduce Corbyn Partidul Laburist. Votul a avut loc după un val de apeluri privind demisia lui Corbyn.
Premierul demisionar David Cameron i-a cerut de asemenea lui Corbyn să se retragă. “Ar putea fi în interesul partidului meu ca el să stea acolo. Nu este în interesul naţional. Aş spune, - pentru numele lui Dumnezeu, omule, pleacă”, i-a spus Cameron liderului laburist.
Fostul lider laburist Ed Miliband, care l-a susţinut pe Corbyn în alegerile din septembrie 2015, i-a cerut, de asemenea, acestuia să demisioneze şi a precizat că este timpul ca partidul să se unească în jurul altui candidat.
Corbyn a fost acuzat că nu facut suficient pentru campania Remain, care s-a opus ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).
Corbyn a refuzat până acum să se retragă, susţinând: “Ne aflăm în mijlocul unei perioade politice foarte interesante în această ţară şi am fost foarte onorat să fiu ales lider al Partidului Laburist anul trecut”.
El a declarat susţinătorilor săi că a făcut tot ce a putut pentru a dezvolta politicile partidului de când a fost ales lider al acestuia, adăugând că a ştiut că unii dintre parlamentarii laburişti nu sunt de acord cu planurile sale.
“Dar recunosc că mandatul mi-a fost dat de sute de mii de cetăţeni de rând într-un proces politic... deoarece ei doresc să vadă o politică ce îi reflectă mai mult, ce le reflectă vieţile mai mult, ce reflectă comunitatea şi aspiraţiile lor, şi nu ortodoxia economică a transferului bogăţiei către cei mai bogaţi, astfel încât cei săraci să devină şi mai săraci. Este pur şi simplu imoral şi greşit”, a mai susţinut Corbyn.
Brexitul a trimis unde de şoc în sectoarele politice şi economice din Marea Britanie şi ţările Uniunii Europene. De asemenea, l-a forţat pe premierul David Cameron să îşi anunţe demisia, el fiind unul dintre politicienii care s-a opus ieşirii ţării sale din UE.
Marea Britanie va trebui să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a declanşa negocierile pentru retragerea ţării din UE. Cameron a declarat că depinde de următorul premier dacă va invoca sau nu Articolul 50.