Jeremy Corbyn nu vrea să renunţe la funcţia de lider al laburiştilor britanici

Liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn a promis că va continua să rămână la cârma Partidului Laburist din moment ce dispune de “mandatul poporului” în acest sens.
Liderul laburist Jeremy Corbyn.
Liderul laburist Jeremy Corbyn. (Dan Kitwood/Getty Images)

Jeremy Corbyn a declarat, miercuri într-un discurs adresat susţinătorilor săi în Londra, că nu renunţă la funcţia de lider al laburiştilor chiar dacă s-au făcut presiuni pentru a-şi da demisia.

Marţi, parlamentarii laburişti au susţinut cu 172 de voturi la 40 o moţiune de neîncredere faţă de modul în care conduce Corbyn Partidul Laburist. Votul a avut loc după un val de apeluri privind demisia lui Corbyn.

Premierul demisionar David Cameron i-a cerut de asemenea lui Corbyn să se retragă. “Ar putea fi în interesul partidului meu ca el să stea acolo. Nu este în interesul naţional. Aş spune, - pentru numele lui Dumnezeu, omule, pleacă”, i-a spus Cameron liderului laburist.

Fostul lider laburist Ed Miliband, care l-a susţinut pe Corbyn în alegerile din septembrie 2015, i-a cerut, de asemenea, acestuia să demisioneze şi a precizat că este timpul ca partidul să se unească în jurul altui candidat.

Corbyn a fost acuzat că nu facut suficient pentru campania Remain, care s-a opus ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Corbyn a refuzat până acum să se retragă, susţinând: “Ne aflăm în mijlocul unei perioade politice foarte interesante în această ţară şi am fost foarte onorat să fiu ales lider al Partidului Laburist anul trecut”.

El a declarat susţinătorilor săi că a făcut tot ce a putut pentru a dezvolta politicile partidului de când a fost ales lider al acestuia, adăugând că a ştiut că unii dintre parlamentarii laburişti nu sunt de acord cu planurile sale.

“Dar recunosc că mandatul mi-a fost dat de sute de mii de cetăţeni de rând într-un proces politic... deoarece ei doresc să vadă o politică ce îi reflectă mai mult, ce le reflectă vieţile mai mult, ce reflectă comunitatea şi aspiraţiile lor, şi nu ortodoxia economică a transferului bogăţiei către cei mai bogaţi, astfel încât cei săraci să devină şi mai săraci. Este pur şi simplu imoral şi greşit”, a mai susţinut Corbyn.

Brexitul a trimis unde de şoc în sectoarele politice şi economice din Marea Britanie şi ţările Uniunii Europene. De asemenea, l-a forţat pe premierul David Cameron să îşi anunţe demisia, el fiind unul dintre politicienii care s-a opus ieşirii ţării sale din UE.

Marea Britanie va trebui să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a declanşa negocierile pentru retragerea ţării din UE. Cameron a declarat că depinde de următorul premier dacă va invoca sau nu Articolul 50.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe