Soros schimbă macazul. Se aruncă la aur

Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Miliardarul George Soros, care a numit la un moment dat aurul drept “ultima bulă”, şi-a întors atenţia către metalul preţios pentru prima dată în ultimii 3 ani, cumpărând 1,05 milioane de acţiuni ETF pe aur, a căror valoare se ridică la 123,5 milioane de dolari.

Soros Fund Management LLC şi-a vândut pachetul său de aproximativ 531.000 de acţiuni, în valoare de 82 milioane de dolari din fond în primul trimestru al anului 2013.

Alţii l-au urmat pe Soros orientându-se către aur, deşi la o scară mai mică, inclusiv Jana Partners, condus de activistul în investiţii Barry Rosenstein, care a cumpărat 50.000 de acţiuni în valoare de 5,9 milioane de dolari.

Preţuri în creştere

Aurul cumpărat de Soros şi alţi mari investitori evidenţiază numărul mare de fonduri care şi-au îndreptat atenţia înspre ETF-urile pe lingouri de aur, care sunt susţinute de aur fizic, în condiţiile în care aşteptările privind noi creşteri ale preţurilor americane s-au atenuat.

În primul trimestru al acestui an, preţurile la aur au crescut cu 16%, ajungând la cea mai bună performanţă trimestrială în aproape trei decenii şi atingând cel mai înalt nivel on year.

Fondurile şi-au mărit, de asemenea, expunerea la acţiunile companiilor specializate în aur. Fondul Soros a decis să investească în Barrick Gold Corp.

Fondul Soros a cumpărat aproximativ 19,4 milioane de acţiuni ale Barrick Gold la valoarea de 263,7 milioane de dolari. CI Investments a cumpărat 1,5 milioane de acţiuni în Barrick Gold şi 2,9 milioane de acţiuni în Goldcorp Inc.