Societatea civilă: Ministrul Justiţiei rescrie MCV şi pune în pericol lupta anticorupţie

În MCV se vorbeşte clar despre menţinerea procedurii actuale de numire şi revocare a Procurorului General al României, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General. Ori, exact această procedură vrea să o modifice Tudorel Toader.
Lansare Coaliţie Contract România
Lansare Coaliţie Contract România (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Mai multe organizaţii din societatea civilă trag un semnal de alarmă cu privire la eliminarea rolului preşedintelui României din numirea Procurorului General al României, a procurorului şef al DNA şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General şi DNA.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, prin această iniţiativă Ministrul Justiţiei rescrie MCV şi pune în pericol lupta anticorupţie.

"Astăzi, 23 august, Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a preluat o mai veche propunere a Preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, (care, să nu uităm, este trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului), de modificare a procedurii de numire şi revocare a Procurorului General al României, a procurorului şef al DNA şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General şi DNA. Proiectul domnilor Toader şi Tăriceanu prevede eliminarea Preşedintelui României din această procedură, urmând ca numirea în funcţiile de conducere a procurorilor să se facă de către Secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei", se arată în comuniatul de presă semnat de Aradul Civic, CIVICA (Iaşi), Evoluţie în Instituţie (#Insist), Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri din Timişoara), Institutul pentru Politici Publice şi Oradea Civică (membre ale reţelei civice naţionale Contract România) şi grupurile civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy şi #REZISTENŢA.

Organizaţiile semnatare atrag atenţia că acest proiect de lege contravine angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană prin Tratatul de aderare şi documentele de acompaniere, România riscând atât menţinerea pe termen nedefinit a Mecanismului de cooperare şi verificare, cât şi aderarea la Spaţiul Schengen, condiţionată de unele state membre de îndeplinirea ireversibilă a obiectivelor din MCV. Mai mult, România riscă compromiterea luptei împotriva corupţiei, deja slăbită prin decizii politice ale actualei majorităţi parlamentare şi Guvernului, cât şi prin decizii controversate ale Curţii Constituţionale, susţin reprezentanţii societăţii civile.

"Atragem atenţia opiniei publice că, odată cu eventuala adoptare a acestei modificări legislative, prevederile privind revocarea Procurorului General şi Procurorului şef DNA vor produce efecte în sensul că ministrul Justiţiei poate propune revocarea acestora, iar CSM poate decide, fără ca Preşedintele României să mai poată interveni. De asemenea, această iniţiativă legislativă intră în contradicţie directă cu angajamentele statului român în cadrul Uniunii Europene şi cu decizia Comisiei Europene privind instituirea şi prevederile Mecanismului de cooperare şi verificare", se mai precizează în comunicat.

Totodată, ONG-urile şi grupurile civice reamintesc că, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, a fost instituit, în parteneriat cu statul român, un Mecanism de cooperare şi verificare (MCV) care prevede 4 obiective (benchmark-uri), detaliate printr-o serie de măsuri specifice menite a ajuta statul român să implementeze o reformă sustenabilă la nivelul CSM, ICCJ, dar şi la nivelul întregului sistem judiciar, să creeze un sistem legislativ şi instituţional disuasiv privind incompatibilităţile şi conflictele de interese, precum şi să asigure continuitatea şi ireversibilitatea luptei împotriva corupţiei.

Ori, obiectivul 3 din cadrul MCV prevede “continuarea realizării unor anchete profesionale şi imparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt” pe “baza progreselor înregistrate până în prezent”. Acest obiectiv este detaliat de o serie de măsuri specifice, dintre care una priveşte “Asigurarea stabilităţii juridice şi instituţionale a cadrului anticorupţie, în special prin menţinerea procedurii actuale de numire şi revocarea Procurorului General al României, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General”, arată organizaţiile.

"De asemenea, MCV cere explicit o procedură transparentă de selecţie şi numire a procurorilor în timp ce hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii se iau prin vot secret, conform prevederilor Constituţionale de la art. 133 alin. (5), astfel că procedura de decizie propusă de Ministrul Justiţiei nu este compatibilă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând, din punct de vedere al oportunităţii şi interesului public, implicarea mai multor decidenţi în numirea procurorilor cu funcţii de conducere asigură un echilibru mai bun şi o transparenţă mai mare acestei proceduri, precum şi înlăturarea suspiciunilor că numirea acestora se face în interes partinic.

În acest sens, organizaţiile semnatare solicită ministrului Justiţiei renunţarea imediată la această propunere care pune în pericol stabilitatea şi continuitatea luptei anticorupţie, încalcă angajamentele europene ale României asumate prin MCV, pune în pericol relaţia cu Comisia Europeană şi riscă aderarea României la Spaţiul Schengen", se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne