Jurist PAS: Cred cu tărie că vom ajunge să avem şi în Republica Moldova un „DNA”
alte articole
Diferenţa dintre procuratura reformată din România şi procuratura „deformată” din Republica Moldova constă în faptul că organele procuraturii româneşti apără cetăţenii cărora li s-au încălcat drepturile constituţionale, iar organele procuraturii moldoveneşti apără demnitarii care au admis încălcarea drepturilor constituţionale ale propriilor cetăţeni, a atras atenţia juristul PAS, Sergiu Litvinenco.
„Trist, din păcate, dar adevărat… Totuşi, justiţia din România arată că este posibil, chiar şi după zeci de ani, ca cei care au comis abuzuri să fie pedepsiţi. Tocmai de aceea, cred cu tărie că vom ajunge să avem şi în Republica Moldova un ”DNA”; şi, similar României, unde fostul preşedinte Ion Iliescu este anchetat în dosarul mineriadei după 20 de ani de la acele tragice evenimente, şi noi va trebui să avem grijă de propriii ”eroi”…”, a specificat membrul Partidului Acţiune şi Solidaritate pe site-ul partidului.
Litvinenco a mai punctat că pe lângă caracterul strict mediatic şi de PR al Partidului Democrat cel care implementează ”reforma justiţiei” şi conduce organele procuraturii, acesta mai dă dovadă şi de lipsă de legitimitate şi, respectiv, credibilitate în faţa propriilor cetăţeni. „E una când Băsescu, susţinut de peste 50 % din populaţie, numeşte în funcţie un şef al DNA şi e cu totul altceva când un partid de 2-3 % face acest lucru”, a explicat juristul PAS.
În opinia acestuia, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România constituie un exemplu pentru moldovenii dornici de democraţie şi stat de drept. De prin 2009 încoace, DNA a instrumentat dosare, şi continuă să facă acest lucru, împotriva preşedinţilor de ţară, prim-miniştrilor, parlamentarilor, miniştrilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, împotriva a tot felul de ”baroni locali” şi oameni de afaceri, fără a exista măcar un partid care să fi fost menajat, indiferent că e la putere sau în opoziţie.
Pe de altă parte, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre Republica Moldova unde de prin 2015, au loc, periodic, arestări mai mult sau mai puţin mediatizate, doar că, de cele mai multe ori protagoniştii dosarelor sunt cei din opoziţie. Totuşi, a precizat Litvinenco, dacă se întâmplă să i se deschidă dosar penal cuiva din PD, acest lucru se face „de ochii lumii”, iar persoana nu este decât „un funcţionar de mâna a doua, fie un transfug proaspăt de la alte partide; şi, în marea lor majoritate, aceste dosare fie sunt puse la ”murat”, fie sunt soluţionate în mod neconvingător”.
Şi dacă în mod normal un dosar penal ar trebui să se finalizeze cu o sentinţă, atunci în cazul Moldovei, dosarele sunt lipsite de o finalitate. Totul începe cu descinderile mascaţilor care sunt intens însoţite de breaking news-uri, reportaje de la ”faţa locului”, urmate de discuţii aprinse despre „curăţarea sistemului”, „trolii holdingului efectiv înnebunesc de plăcere la gândul că Plahotniuc a mai dat o lovitură corupţiei mari”, ca într-un final totul să fie plasat într-un fel de stand-by, iar în loc de condamnarea celor „săltaţi”, spectacolul se reia cu alţi protagonişti, a mărturisit membrul PAS.