USR, moţiune împotriva lui Toader: "Numirile procurorilor şefi au ajuns în pixul lui Dragnea!"

Ministrul Tudorel Toader subordonează Justiţia intereselor liderului PSD Liviu Dragnea şi colegului său de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a tras un semnal de alarmă Uniunea Salvaţi România.
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Prin propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, practic, numirile procurorilor şefi de la DNA şi DIICOT au ajuns în pixul preşedintelui PSD Dragnea, acuză miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

Partidul înfiinţat de Nicuşor Dan "condamnă ferm" propunerile legislative de modificare a legilor Justiţiei anunţate de ministrul Tudorel Toader şi anunţă că pregăteşte o moţiune simplă împotriva demnitarului.

"Ministrul Justiţiei a cedat presiunilor liderilor PSD-ALDE şi a exclus preşedintele României din procedura numirii şefilor DNA, DIICOT şi Procurorului General astfel încât Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să îşi atingă obiectivul principal: schimbarea şefilor de parchete şi închiderea propriilor dosare. Pentru că nu au reuşit cu OUG 13 care a scos oamenii în stradă, PSD-ALDE au schimbat strategia şi au elaborat aceste propuneri legislative care subordonează şi politizează Justiţia în linişte", a transmis USR.

USR avertizează că PSD întoarce România în perioada de "linişte" a Rodicăi Stănoiu, când toate activitatea Justiţiei se desfăşura sub atenta oblăduire a conducerii de partid şi de stat.

"La fel de grav este faptul că Inspecţia Judiciară trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justiţiei. Iar prin înfiinţarea unui parchet special pentru magistraţi, practic, PSD creează o arhivă SIPA 2 prin care procurorii şi judecătorii vor fi verificaţi şi controlaţi politic. Aceasta este o măsură clară de intimidare a magistraţilor din România. Mai mult, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei contravine Constituţiei României, potrivit căreia CSM îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică", arată USR.

Potrivit Uniunii, posibilitatea ca procurorii ierarhic superiori să infirme actele procurorilor din subordine inclusiv pentru motive de netemeinicie, nu doar pentru motive de nelegalitate, poate duce la închiderea unor dosare la ordin politic.

"Sub pretextul unei "normalizări" a activităţii judiciare, printre câteva măsuri care ar putea fi considerate corecte, se ascunde esenţa acestei iniţiative: PSD-ul doreşte să îşi întărească puterea prin subordonarea justiţiei pe linie de partid. Mare parte din reforma Justiţiei făcută pentru a intra în UE este anulată prin propunerile făcute astăzi de ministrul Tudorel Toader. Acest atac asupra Justiţiei ne obligă să iniţiem încă de la începutul noii sesiuni parlamentare o moţiune simplă împotriva Ministrului Justiţiei, alături de toţi parlamentarii care doresc să ni se alăture demersului nostru", a subliniat USR.