Platforma lui Cioloş a dat alarma: Independenţa justiţiei, pusă în grav pericol de coaliţia PSD-ALDE

Independenţa justiţiei este pusă în grav pericol de coaliţia PSD-ALDE prin pachetul de modificare a legilor justiţiei, a tras un semnal de alarmă platforma condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Platforma România 100 atrage atenţia asupra efectelor negative pe care unele dintre modificările propuse le vor avea asupra independenţei justiţiei şi a echilibrului puterilor în stat.

"Guvernul PSD-ALDE tocmai şi-a anunţat, prin vocea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, intenţiile de modificare a pachetului de legi ale justiţiei. Independenţa justiţiei va fi grav afectată prin mutarea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiţiei. Se deschide astfel calea interferenţei factorului politic în cariera magistraţilor, prin scoaterea cercetării disciplinare a acestora din sfera de competenţă a CSM, care este garantul independenţei justiţiei", a transmis organizaţia.

Platforma lui Cioloş consideră că modificările propuse în domeniul răspunderii materiale a magistraţilor sunt de natură a introduce o presiune suplimentară asupra judecătorilor şi procurorilor, în condiţiile în care răspunderea magistraţilor este reglementată complet şi fără echivoc.

"Eliminarea Preşedintelui României din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor în stat şi creează un model fără echivalent la nivelul statelor membre. Prin adoptarea propunerilor anunţate astăzi de ministrul Tudorel Toader, cariera magistraţilor va fi mai vulnerabilă la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, înainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar", se arată în comunicatul citat.

Platforma România 100 constată că deteriorarea condiţiei magistratului, asupra căreia a avertizat încă de acum trei luni se adânceşte cu paşi rapizi prin acţiunile coaliţiei PSD - ALDE.

Organizaţia condusă de Dacian Cioloş a anunţat că va reveni cu o analiză detaliată a propunerilor ministrului Toader după publicarea documentelor spre dezbatere publică pe siteul Ministerului Justiţiei.