Societatea civilă din Moldova: Sistemul electoral modificat cu încălcarea legii, subminând democraţia

Organizaţii şi activişti ai societăţii civile din RM condamnă acţiunile PD, PSRM şi PPEM care au votat subit modificarea sistemului electoral şi solicită partenerilor de dezvoltare să nu mai susţină iniţiativele guvernării de la Chişinău.
Ştefan Sârbu
06.05.2017

alte articole

Societatea civilă pichetând Parlamentul de la Chişinău 05.05.2017 (facebook.com)
Ştefan Sârbu
06.05.2017

Societatea civilă din R. Moldova atenţionează că schimbarea sistemului electoral este o lovitură pentru statul de drept şi un regres semnificativ privitor la angajamentele asumate de Republica Moldova faţă de Consiliul Europei, menţionând că graba cu care au fost introduse în agenda şedinţei Parlamentului cele două proiecte, care modifică radical modul de guvernare a RM, denotă că iniţiativele urmăresc promovarea intereselor politice cu orice preţ, chiar dacă aceasta înseamnă încălcarea legii, a democraţiei şi a bunului simţ.

„Suntem consternaţi de acţiunile întreprinse de deputaţii fracţiunilor parlamentare PD, PSRM şi PPEM. Aceştia au susţinut includerea în agenda suplimentară a şedinţei Parlamentului de astăzi a două proiecte, ce întroduc modificări cruciale în sistemul electoral. Niciunul din proiecte nu figura pe agenda Parlamentului publicată ieri, 4 mai. Niciunul din proiecte nu este însoţit de avizele Guvernului sau avizele comisiilor parlamentare - cerinţe obligatorii impuse de lege”, precizează reprezentanţii societăţii civile potrivit unei declaraţii comune.

Semnatarii declaraţiei notează că supunerea acestor proiecte votului a avut loc în ajunul vizitei în Republica Moldova a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia iar după adoptarea proiectelor în prima lectură, acestea nu mai pot fi modificate conceptual, chiar dacă modificările sunt recomandate de către Comisia de la Veneţia. Mai mult decât atât, sondajele de opinie independente confirmă lipsa de susţinere populară a iniţiativei de schimbare a sistemului de vot, sistemul electoral actual fiind preferat de majoritatea moldovenilor, în pofida unei propagande masive pentru schimbarea acestuia.

În concluzie, autorii declaraţiei (18 ONG-uri şi 2 avocaţi ai diasporei, lista semnatarilor fiind deschisă) solicită Parlamentului de la Chişinău, să respecte legislaţia, bunul simţ şi să se oprească din promovarea intereselor unor grupuri sau partide acţionând în interes public, conform normelor democratice, iar partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova să condamne vehement acţiunile de mai sus şi să înceteze orice susţinere a iniţiativelor actualei guvernări, dacă Parlamentul va adopta unul din cele două proiecte de legi.

Menţionăm că pe agenda şedinţei Parlamentului R. Moldova de vineri au fost introduse „în regim de urgenţă” pentru a fi votate în lectura întâi proiectul de lege nr. 60/2017, promovat de Partidului Democrat, şi proiectul nr. 123/2017, promovat de Partidul Socialiştilor (PSRM). Proiectul nr. 60/2017 propune alegerea celor 101 deputaţi în circumscripţii uninominale (sistemul uninominal), iar proiectul nr. 123/2017 prevede introducerea sistemului mixt (50% pe liste de partid şi 50% potrivit sistemului uninominal). Ambele proiecte de lege au fost votate în prima lectură declarându-se comasarea acestora, proiectul PSRM privind sistemul mixt fiind luat drept bază.

În context, fostul ministru al Finanţelor, şi actual expert la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă propune ca fiecare ales care a ridicat mâna vineri în Parlament să fie verificat dacă a făcut-o de bună voie şi nesilit de nimeni. „Şi important: să fie întrebat dacă a citit, cunoaşte şi înţelege ce conţin cele două proiecte, uninominal şi mixt. Pe de altă parte, votul de azi (sondaj printre aleşi) a arătat că prezidentul pus de autorităţi are mai mare popularitate, printre aleşi, decât coordonatorul prezidentului şi majorităţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor