Dosarul parcărilor: Compania austro-ungară ar putea cere Primăriei Chişinău 200 mln euro

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului (captură foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
04.05.2017

După ce primăria municipiului Chişinău a anunţat compania austro-ungară EME Parkleitsystem - responsabilă de amenajarea parcărilor cu plată - că a fost suspendat contractul, au fost formulate acuzaţii şi au avut loc reţineri şi arestări preventive ale unor persoane vizate în dosarul parcărilor, aceasta a anunţat că ar putea cere despăgubiri în valoare de până la 200 mln euro.

„După ce le-am transmis această scrisoare, am primit de la ei un răspuns la 3 mai, prin care dumnealor nu recunosc această forţă majoră şi consideră că investigaţia o vizează doar pe o doamnă dintr-o filială, reprezentanţa lor de la Chişinău şi alţi câţiva cetăţeni. Ceea ce este destul de straniu. Cei de la firma austro-ungară consideră că nu sunt vizaţi în niciun fel. Mai mult decât atât, dumnealor fac referire la un acord de protecţie a investiţiilor dintre Republica Moldova şi Austria din anul 2002 şi nu exclud că vor cere prejudicii calculate până la suma de 200 mln euro. Lucrurile deja depăşesc limita imaginaţiei, dincolo de ancheta penală şi procesul civil care se desfăşoară la Chişinău la ora actuală”, a declarat primarul general, Dorin Chirtoacă în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest caz, edilul capitalei a specificat că primăria va solicita repetat Centrului Naţional Anticorupţie să ancheteze şi semnatarii contractului, să invite aceşti cetăţeni care au semnat contractul, din Austria, Ungaria pentru a spune cum s-au făcut lucrurile în 2015, la semnarea contractului, dacă au aranjat sau nu licitaţii şi cu cine. Totodată Chirtoacă a anunţat că va fi făcută şi o adresare către Curtea Supremă de Justiţie pentru a clarifica ordinea examinării procedurilor penale şi civile.

Mai mult decât atât, primarul Capitalei a mai mărturisit, potrivit privesc.eu, că despre semnarea contractului ar fi aflat „din cererea prealabilă depusă de către compania austro-ungară prin care dumnealor emit pretenţii Consiliului Primăriei pentru fapul că nu este aprobat contractul de Consiliu şi, respectiv, dumnealor nu pot implementa corespunzător proiectul de parteneriat public privat”.

Amintim că la 25 aprilie, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii au reţinut şapte persoane într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată din municipiul Chişinău. Reţinerile au avut loc după efectuarea unor percheziţii la primărie, Direcţia Transport şi domiciliul celor vizaţi. Ulterior Judecătoria Buiucani a decis plasarea persoanelor reţinute în arest preventiv pentru perioade diferite, între 20 şi 30 de zile. Pentru viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, procurorii au solicitat arest la domiciliu pentru 30 de zile, motivând că „a colaborat cu organul de urmărire penală şi a făcut declaraţii care aduc informaţii importante pentru anchetă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor