Societatea civilă a RM: Apel către comunitatea internaţională privind modificarea sistemului electoral
alte articole
Mai multe ONG-uri din Republica Moldova, credibile şi notorii, dar pe care autorităţile evită să le consulte din motiv că vin cu critici dure şi constructive, au semnat un apel adresat comunităţii internaţionale, solicitându-le să dezaprobe iniţiativa liderului PD, Vladimir Plahotniuc, şi a Partidului Democrat de a modifica sistemul electoral prin trecerea la votul uninominal. Mai mult decât atât, acestea cer partenerilor externi ai RM să facă uz de toate căile posibile pentru a împiedica adoptarea acestei iniţiative controversate.
„Într-o ţară în care corupţia înfloreşte, iar instituţiile publice nu sunt funcţionale, această propunere însemnă că democraţia se va transforma într-o cursă a celor care cumpără mai multe voturi şi mai multă influenţă”, se arată în apelul semnat de societatea civilă din Moldova, care este de părerea că schimbarea sistemului electoral nu este soluţia pentru problemele din ţară, notează jurnal.md.
Potrivit ONG-urilor semnatare, în condiţiile în care se află în prezent Moldova, de stat capturat, cu instituţii inapte, în lipsa statului de drept, în lipsa pluralismului în mass-media şi în lipsa transparenţei la finanţarea partidelor politice, schimbarea sistemului electoral va agrava corupţia politică.
„Vă scriem pentru a vă atrage atenţia şi a ne exprima îngrijorarea în legătură cu riscul în creştere al regresului democraţiei în RM, cauzat de iniţiativa guvernului moldovean de a schimba sistemul electoral în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare din 2018. Îngrijorările noastre, împărtăşite de o parte largă a societăţii, sunt că această mişcare reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei şi aşa fragile a ţării noastre, care este deja afectată de fenomene precum stat captiv, controlul politic al presei şi corupţia endemică. Totodată, acest lucru pune în pericol şi asistenţa externă substanţială acordată RM. Îndemnăm comunitatea internaţională să condamne această iniţiativă şi să-şi folosească influenţa pentru a se asigura că această iniţiativă nu este adoptată”, au mai scris semnatarii declaraţiei.
Aceştia au ţinut să mai menţioneze şi faptul că această iniţiativă vine din partea Partidului Democrat, un partid care a discreditat sentimentul proeuropean al multor moldoveni şi care acum caută modalităţi de a controla sistemul electoral pentru a se menţine la putere.
„Interesul lor primordial este să supravieţuiască şi să evite pedeapsa pentru multiplele scandaluri de corupţie care au şocat ţara şi întreaga lume, cum ar fi furtul unui miliard de dolari din rezervele Băncii Naţionale; spălarea a peste 20 de miliarde de dolari din cuferele Kremlinului prin Moldova, în Europa; multiple tranzacţii care implică firme intermediare şi scheme netransparente, controlul întreprinderilor de stat şi monopoluri în energie, de telecomunicaţii, exporturi de metal şi multe altele”, au precizat ONG-urile.
Cu toate că au promis o dezbatere deschisă în societate privind schimbarea sistemului electoral, potrivit semnatarilor, de fapt, autorităţile moldovene au ignorat în totalitate opiniile celor care au criticat votul uninominal, selectând câteva ONG-uri care le susţin ideile, lansând astfel „o campanie masivă de propagandă în favoarea sistemului electoral, prin intermediul tuturor căilor de comunicare deţinute de Plahotniuc. Asistăm la o mobilizare majoră a aşa-zişilor experţi, bloggeri şi trolli „independenţi”. Mass-media controlată politic este invadată de materiale manipulatorii, care cu greu pot fi numite ştiri sau talk show-uri. Totodată, localităţile din ţară sunt inundate cu reclamă în aer liber. Finanţarea este vizibil generoasă, în timp ce originea banilor sau cel puţin bugetul acţiunii este total netransparent. Timp de câteva săptămâni, holdingul media subordonat Partidului Democrat a transformat actualul sistem electoral proporţional în unica şi cea mai mare problemă a RM, dând vina pe el pentru corupţie şi pentru toate fărădelegile din ţară. Mai mult, sondaje de opinie discutabile încearcă să creeze iluzia că modificarea sistemului electoral este susţinută de majoritatea populaţiei. Partidul Democrat foloseşte tactici populiste şi de manipulare pentru a convinge oamenii că toate problemele din ţară vor fi rezolvate prin schimbarea sistemului electoral şi ignoră problemele legate de corupţia răspândită pe larg, starea de captivitate a statului, în situaţia în care ministerele, parlamentarii, mass-media, organele de drept şi sistemul judecătoresc se află sub controlul unui grup restrâns de persoane afiliate Partidului Democrat”.
„Suntem convinşi, comunitatea internaţională nu va sta pasivă în timp ce o clasă politică ilegitimă încearcă să menţină starea de captivitate a Moldovei şi s-o împingă spre autoritarism. Speranţa noastră este că eforturile combinate ale societăţii civile din Republica Moldova şi comunitatea internaţională va ajuta la prevenirea regresului democraţiei din RM, că în 2018 vor avea loc alegeri libere şi corecte, iar un dialog cuprinzător şi constructiv privind o posibilă reformă a sistemului electoral să fie organizate doar după aceea”, au conchis autorii apelului.
ONG-urile semnatare:
Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER)
Asociaţia Presei Independente (API)
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM)
Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (CPAS)
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
Centrul de Politici şi Reforme (CPR)
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Transparency Internaţional – Moldova
Watchdog.md
Aici poate fi văzută adresarea completă a societăţii civile din RM către comunitatea internaţională.