Dodon a semnat o iniţiativă legislativă privind interzicerea exploatării gazelor de şist
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon anunţă că a semnat miercuri o iniţiativă legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul Moldovei ca urmare a activităţii grupului de lucru creat pentru examinarea situaţiei privind contractul semnat de Executivul de la Chişinău şi compania „Frontera Resources Internaţional” din SUA privind explorarea hidrocarburilor din sudul ţării, precum şi a solicitărilor cetăţenilor şi organizaţiilor de profil în acest sens.
“Totodată, pe subiecte de explorare a oricăror alte zăcăminte, obligatoriu, va fi necesar să se organizeze dezbateri publice cu toate părţile interesate, organizaţiile neguvernamentale de profil, organizaţiile de mediu şi de specialitate”, scrie Dodon pe pagina sa de socializare.
Şeful statului menţionează că iniţiativa legislativă mai prevede obligarea investitorilor, care vor dori să exploreze şi să exploateze orice zăcăminte minerale pe teritoriul R. Moldova, să deţină aviz pozitiv de la administraţia publică locală, organizaţiile de specialitate, de la persoanele fizice şi juridice pe teritoriul cărora se vor efectua aceste lucrări.
Prim-ministrul Pavel Filip şi directorul executiv al companiei “Frontera Resources Internaţional” din SUA, Steve Nicandros, au semnat la 3 martie Declaraţia de colaborare între Guvernul R. Moldova şi această companie cu privire la explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul ţării.
Compania americană urmează să exploreze hidrocarburile din sudul R. Moldova şi să investească peste 6 milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul promite că va crea aproximativ 300 de locuri de muncă.
La începutul lunii aprilie, experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup au solicitat Guvernului de la Chişinău şi Ministerului Mediului suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul R. Moldova şi evaluarea concursului de concesionare menţionând nereguli depistate în cadrul procesului de concesionare a lucrărilor de explorare. Principalele aspecte problematice ar ţine de transparenţa procesului de concesionare, desfăşurarea concursului de concesionare şi particularităţile contractuale. Un subiect deosebit de sensibil la care se atrage atenţia este protecţia mediului.